< Tilbage

Hvad venskab, talent og økonomisk støtte kan føre til29-03-2021 - 13:00

Jytte Lemkow skriver om partnerskabet mellem Cathrine Dufour og Bohemian.

OBS: Klik på billederne for at læse billedteksterne.

 

Af Jytte Lemkow

 

Vi ved godt, at det koster mange penge at holde hest eller heste. Vi ved også, at det koster rigtig mange penge at være konkurrencerytter, og at udgifterne stiger i takt med ambitionerne og evnerne.

 

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Bohemian allerede i en alder af kun 10 år skulle ligge som nummer seks på FEI’s verdensrangliste og være Danmarks sikreste kort ved de forhåbentligt forestående Olympiske Lege i Tokyo.

 

Den mørke fuks Bohemian, efter Bordeaux 28 og hoppen Sunshine, blev født i Tyskland, mere præcist i Westfahlen hos Heinrich Langewellpott den 22. april 2010. Den blev som plag opkøbt af Poul Schockemöhle med hingsteemne for øje, men blev ikke kåret, og derfor kastreret og solgt som toårig til familien Lagoni i Danmark. Som treårig blev den sat i tilridning hos Dennis Kjær og Jim Rasmussen.

 

Imens har Louise Zinglersen og Cathrine Dufour været nære veninder lige siden de red og konkurrerede på ponyer sammen, og det er dette venskab, der ligger til grund for Cathrine Dufour og Bohemians succes i dag. For går man ind og ser, hvem der ejer Bohemian, står der Abildgaard Equestrian, hvilket er identisk med Eva og Lars Zinglersen – Louise Zinglersens forældre.

 

Louise Zinglersen havde efter ponytiden sin hest Cadillac, som tidligere blev ejet og redet af Cathrine Dufour, stående på Atterupgaard. Da familien Lagoni ledte efter en rytter til Bohemians fortsatte uddannelse, pegede Louise Zinglersen på Cathrine Dufour, og i januar 2015 flyttede den som femårig til Atterupgaard til Cathrine. Og så begyndte der at ske noget!

 

Cathrine red udtagelsesklasserne og kvalificerede Bohemian til unghestechampionatsfinalen i Odense i efteråret 2015, efter at have vundet mellemrunden på Sjælland med 83,6%. I selve finalen i Odense blev de nummer otte i et meget stærkt felt anført af Fiontina, Blue Hors Zee me Blue og Franklin.

 

Trods det gode samspil mellem Bohemian og Cathrine Dufour valgte familien Lagoni i starten af 2016 at sætte Bohemian i ridning hos Katrine Kraglund i Nordsjælland. Gennem at kvalificere Bohemian i Tyskland, hvilket var nødvendigt, da den er tyskfødt, lykkedes det Katrine Kragelund at kvalificere den til UVM (verdensmesterskabet for unge dressurheste) for seksårs heste i Ermelo i Holland. Deres resultat blev en ottendeplads i den store finale.

 

Louise Zinglersen havde fra begyndelsen, da Bohemian ankom til Atterupgaard, haft megen kontakt til Bohemian og haft et godt øje til ham, så da Bohemian i juni 2016 blev sat til salg, overtalte hun sine forældre til at købe ham, hvilket var lige inden UVM i Ermelo. Det var egentlig ikke til sig selv, og snart sad Cathrine Dufour igen i sadlen på Bohemian.

 

I mellemtiden, nærmere betegnet i maj 2015, købte Cathrine Dufours forældre Grønagergård ved Roskilde og indrettede det til et lækkert ridecenter med alle faciliteter for heste og ryttere. Dette dejlige sted blev Bohemians fremtidige hjem og er det stadig lidt endnu. Her nyder Bohemian stjernestatus sammen med Atterupgaards Cassidy – familien Dufours egen hest, som for alvor har sat Cathrine Dufour på dressursportens verdenskort som værende en af de allerbedste.

 

Med til historien hører også, at indtil Cathrine Dufour en dag, da Bohemian er fem år gammel og endnu ikke havde afsløret, hvad den indeholdt af talent, ringer til Louise Zinglersen. Hun fortæller jublende, at pludselig havde hun fundet knappen, eller lyset var gået op for “Bo”, som han kaldes blandt venner. Pludselig føltes han helt fantastisk, og derfra er det kun gået fremad. Tænk hvilket held for begge parter: Bohemian har fået en hel usædvanlig talentfuld og dedikeret rytter på ryggen, og Cathrine Dufour får stillet en hest til rådighed, som viser sig at have den arbejdsvilje og det talent, der kræves for at nå helt til tops.

 

Ved verdens største ridestævne, CDIO i Aachen, i juli 2019, placerede Cathrine Dufour og “Bo” sig som nummer fem både i Grand Prix og Grand Prix Special, og opnåede i Grand Prix Kür den magiske sum af 85,390 % og en fjerdeplads i et felt spækket med verdens bedste ryttere, og her var Bohemian kun ni år gammel!

 

Ved DM i 2019 blev parret nummer to, og i CDI5* i Herning i marts 2020, lige inden alt lukkede ned, vandt de overlegent både Grand Prix og Kür med henholdsvis 83,043 og 88%.

 

Ved sæsonens første World Cup-kvalifikationen, som blev afviklet i Aarhus i oktober 2020, forviste de med 88,200%, omend knebent, verdensetteren Isabell Werth med Emilio til andenpladsen.

 

Hestejere/sponsorer længe leve

Gør vi os som tilskuere til svær dressur overhovedet tanker om, hvilket management og hvilke udgifter, der ligger bag enhver hest på topplan uanset kategori?

 

Hvad enten man er i besiddelse af en absolut tophest eller kun er blandt dem, der prøver at blive det, er udgifterne de samme – næsten i hvert fald.

 

Når man som Familien Zinglersen har købt en hest, som de gjorde, da Bohemian var seks år, og lader en ambitiøs og usædvanlig dygtig ung rytter ride den, betyder det samtidigt, at man skal være villig til at bruge de ressourcer, der skal til, såvel økonomisk som tidsmæssigt for at holde en hest på det niveau.

 

For en hest som Bohemian betyder det, at der er mange involverede for at holde ham i topform. Foruden Cathrine Dufours daglige ridning af ham, som alt andet lige må betegnes som det allervigtigste, skal Bohemian fx skoes hver sjette uge, og det er ikke en hvilken som helst smed, der er udset til det. Lige som ballerinaer på Det Kongelige Teater får håndlavede balletsko, så bliver Bohemians sko også speciallavet. Hver sjette uge bliver han således kørt til Odense, hvor der findes en smed, som på god gammeldags vis med esse og tang tilpasser den enkelte sko til den enkelte hov med særlig omhu og dygtighed.

 

Efter mottoet “der bliver gjort rent, før der bliver beskidt” bliver Bohemian rent rutinemæssigt også tilset hver anden måned af en specielt udvalgt dyrlæge for at sikre sig, at helbredet er i top og for at man rettidigt kan gribe ind, hvis det ikke skulle være tilfældet.

 

Som andre superatleter er der også fast tilknyttet en osteopat og ”1.000 kunstner” til Cathrine Dufours heste, som også er med til stævner såvel de hjemlige som de udenlandske. Hun er en væsentlig del af teamet Dufour og kan lokalisere selv den mindste ømhed eller uregelmæssighed hos hestene og udbedre dem. Dette bare for at nævne nogle få ting.

 

Men én ting står klart. At være hesteejer af en topdressurhest er ikke nogen lukrativ forretning. Det gør man kun af kærlighed til og interesse for sporten, og i Eva og Lars Zinglersen tilfælde også af kærlighed til datteren Louise og dennes bedste veninde Cathrine Dufour, som til gengæld kvitterer med en masse gode oplevelser til hele teamet.

 

Enhver rytter der rider på en anden eller andres heste ved godt, at den en dag kan blive solgt væk under benene på dem, med mindre man har en specifik aftale om det modsatte.

 

Bohemian er med sine 11 år en dressurhest i sin bedste alder, og enhver der kender sporten ved også, at en så højt rangereret hest på FEI’s verdensrangliste er rigtig mange penge værd – rigtig mange!

 

Men foreløbig er der ingen planer om at skille “Bo” fra Cathrine Dufour. Familien nyder de gode oplevelser og synes her og nu at mene, at penge ikke er alt. Planen er også at rejse med til Tokyo – hvem vil ikke gerne se sin hest til start ved et OL? Men i disse tider tør ingen tage noget for givet. Og i skrivende stund må der slet ikke komme udenlandske tilskuere på tribunerne.   

 

Hvor udbredt sponsorhjælp er, kan man få bekræftet ved at gå ind på FEI’s verdensrangliste for dressurheste. Faktisk er det kun blandt de første 20 Atterupgaards Cassidy, der ejes af rytteren og familien selv.

 

Mange vil vide, at den absolutte verdensetter, tyske Isabell Werth, har verdens mest generøse sponsor i Madelaine Winther-Schulze. Hun alene ejer også verdensetteren Bella Rose og har leaset nr. to, Weihegold. nr. otte, Emilio ejer hun sammen med Isabell, og nr. 13 Quantas ejer hun sammen med Elisabeth Max-Theurer fra Østrig.  Og mon ikke også Madeleine er ejer eller medejer af næsten samtlige af de syv ungheste, Isabell Werth præsenterer på sin hjemmeside? Nå, det var et sidespring.

 

Kun hos yderligere fire ryttere har familien eller rytteren selv en andel af den hest, de rider på. Resten af top 20-hestene ejes af sponsorer.

 

Så længe leve dem foruden hvem dressursporten på verdensplan ikke havde det høje niveau, det har i dag. Og længe leve familien Zinglersen, som støtter den rytter, der om nogen de senere år har skabt respekt omkring dansk dressursport, Cathrine Dufour på kun 29 år. Det er helt vildt!

< Tilbage