< Tilbage

Alder ingen hindring!26-10-2021 - 09:28

Cathrine og Cassidy var i topform ved World Cup Herning.

OBS: Klik på billederne for at forstørre og læse billedteksterne.

 

Tekst og fotos: Jytte Lemkow

 

Efter at have set deltagerlisten havde jeg ellers i mit hoved tumlet med en længere smøre om de absolutte toprytteres manglende interesse for World Cup-konceptet generelt, men heldigvis med nogle enkelte undtagelser. Årsagen kunne i år måske også skyldes, at der inden for de tre sidste måneder har været både OL og EM i dressur.

 

Men jeg kunne godt have sparet mig disse negative tanker. For sikken en FEI World Cup Kür publikum lørdag aften blev præsenteret for i JYSKE BANK BOXEN i Herning. 

 

Aftenen inden havde de 14 ryttere, fordelt med otte udlændinge og seks danskere, dystet i Grand Prix – den nye og meget forkortede udgave, men mere om den en anden gang. Selvom Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy allerede var på banen som nr. to, kunne ingen overgå deres 77,553%, som blandt andet var opnået på grund af et næsten fejlfrit ridt, og hestens smukke passager, dejlige skridt, super galoppirouetter og flotte parader. 

 

I Küren starter de syv bedste af fjorten ryttere sidst, og der var immervæk fire danske iblandt dem. Og hold da op, selvom de ikke alle klarede deres svære anlagte Kür-programmer helt fejlfrit, så var der så megen kvalitet, så flotte øvelser, øvelseskombinationer og svære koreografier med dejlig musik, som de fleste fulgte på sekundet. Næsten alle viser de traversader i passage, dobbelte eller 1,5 piruetter i galop, hele eller halve pirouetter i piaffe og changementer på buet spor eller i kombinationer.

 

Anna Kasprzak, som efter sin barsel er fit for fight igen, lagde ud med den store, men lidt for rejste og snævertgående Rock Star. Den havde problemer i piafferne, dels med en direkte fejl, men generelt fordi det mere er benløft end affjedring. Men flotte og mange changementer for hvert galopspring på buet spor talte med på positivsiden og resultatet blev 76,854%. 

 

Lone Bang Larsen imponerede med en rigtig svær Kür på den sensible og elegante 11-årige hoppe Thranegaardens Rostov. Blandt andet lavede hun to gange zig-zag i galop på langsiderne med kun fem galopspring sidelæns. Piaffer og passager er udtryksfulde, men med lidt for meget spjæt bagtil nu og da, især til højre, men hold da op, det par er der fremtid i. De opnåede 79,525%.

 

Tyske Helen Langehanenberg, nykåret guldmedaljevinder for hold ved EM og reserve ved OL, var med den 13-årige hoppe Annabelle den eneste udenlandske OL-deltagende rytter, som også mødte op med sin OL-hest. Selv om hoppen er lydig og i princippet kan alle øvelserne, mangler der generelt aktivitet i bagbenene. 

 

Den hollandske rytterske Dinja van Liere, 31 år og smuk som en fotomodel, gjorde sig allerede ved EM i Hagen meget positivt bemærket. Der blev hun bedste hollandske rytter overhovedet. Både der, og som reserve ved OL, red hun den kun niårige Haute Couture. Med i Herning havde hun taget førstehesten, den ligeledes niårige hingst Hermes, med. Den har samme far, Easy Game, som verdensetteren TSF Dalera BB. Hold da op, en herlig hest med den smukkeste aktive piaffe på stedet, flot passage, dejlige gangarter – ja, man kunne blive ved. Og så er det ikke den gængse hollandske ridning med spændte og snævre heste. Hermes ligger let i hånden, og Dinja sidder forbilledligt smukt. Ren velvære at se på. Og så sluttede hun sit flotte Kür-program af med en hel pirouette i piaffe. Alt dette blev honoreret med 84,360% og barren var for alvor hævet for de sidste tre ryttere.

 

Den hest, Carina Cassøes Krüth rider, Heiline’s Danciera, er dressursportens ballerina. Yndig som model, og yndig i sin måde at bevæge sig på. Kunsten er imidlertid at kunne få den til at arbejde med spændstighed uden spændthed – to egenskaber der ligger lige så tæt som disse to ord, og det lykkedes i høj grad. Der er blandt andet et venstre bagben i piaffe, der gerne vil spjætte lidt. Men de frie traver var flotte, det var travtraversaderne og passagerne også, og selv om der indløb to bagbensfejl i 11 changementer for hvert galopspring, så lykkedes den vild svære kombination, som Carina og “Danse”, som hoppen kaldes, vist er ene om i topdressur at vise: 10 changementer for hvert andet galopspring på diagonalen, direkte fulgt af 21 changementer for hvert spring på en bue på kortsiden ved C og igen direkte fulgt af 8 changementer for hvert andet spring på diagonalen. Helt vildt og helt fejlfrit.

Denne flotte og svære præstation blev honoreret med hele 86,395%. Mon ikke det er det højeste, de nogensinde har opnået?

 

Det var de point, som Cathrine Dufour skulle slå, hvis hun skulle gentage sin sejr fra Grand Prix’en. Om nogen så kan Cathrine ride under pres. Og tro det eller ej, på den nu 18-årige Atterupgaards Cassidy lykkedes det hende at ride et helt fejlfrit program. 

 

Både changementserierne for hvert og hvert andet galopspring lykkedes perfekt, også den øvelse hvor de er sammensat. Ingen kan som Cassidy og Cathrine udfører så centrerede både enkelte og dobbelte galoppirouetter. Og ja, Cassidy har ikke verdens højeste løft i sine piaffer fortil, men få heste, hvis nogen, bliver redet med så let en tøjleforbindelse og står så flot fortil, ganske let foran eller i den lodrette linje, som reglementet foreskriver. Som 18-årig har en hest ikke ungdommens elasticitet, men de to, Cathrine og Cassidy, er en symbiose, og det var en ren feel good-oplevelse at se deres velkendte Kür til den velkendte musik blive udført så smukt og harmonisk. Tre ud af de fem dommere så dem som vindere, og det blev de også med 87,175%.

 

Skulle dette være deres sidste optræden sammen ved et internationalt stævne, så vil i hvert tilfælde jeg bevare dette ridt på min nethinde som et eksempel på, hvor langt en hest og en rytter kan nå, fra junior til den absolutte verdenselite, hvor let og ubesværet dressur kan se ud, og hvor længe man gennem den korrekte ridning kan bevare en hests evne og lyst til stadig at være aktiv og til stadig at være blandt de bedste.

 

Men når nu talen er om hestes alder og bevarelsen af deres formåen, så var klassens sidste hest, nu 17-årige Blue Hors Zack, endnu et eksempel på, hvor bevarende korrekt dressur kan være. Nanna Skodborg Merrald har fundet ekstremt godt sammen Zack, og hvad smidighed angår, kunne man ikke se dens alder. Det skulle da lige være lidt bagtil i passagen, som er med meget flot løft fortil. Piaffe har aldrig været dens glansøvelse, men det lykkedes vist optimalt. Desværre indløb der en stor dyr fejl, da Zack efter en galoppirouette falder i trav. Men trods det blev det til 80,880% og en femteplads i denne fantastiske Kür-klasse, som virkelig havde fået publikum op af stolene klappende og hujende. 

 

Var der nogen, der troede, at dressur på højeste plan er kedeligt?

< Tilbage