< Tilbage

Sådan fungerer det nye konkurrenceformat til OL15-06-2021 - 10:12

Når OL i Tokyo begynder i slutningen af juli, vil formatet i dressurkonkurrencerne være lavet om. Få overblikket over ændringerne her.

Af Louise Wium Gotthardt

 

De olympiske lege, som blev udskudt et år på grund af Covid-19, finder nu endelig sted i Tokyo denne sommer. Dressurkonkurrencerne forløber over fire dage: 25. og 26. juli samt 28. og 29. juli. 

 

Siden det seneste OL i Rio de Janeiro i 2016 er strukturen for dressurkonkurrencen blevet ændret for at gøre konkurrencen mere publikumsvenlig og mere lig andre sportsgrene til OL.

 

Der rides om to sæt medaljer: ét i holddressur og ét i individuel dressur. Holdkonkurrencen afgøres i Grand Prix og Grand Prix Special, mens den individuelle konkurrence afgøres i Grand Prix Freestyle.

 

60 ekvipager i alt vil stille til start i dressurkonkurrencen. De 60 ekvipager vil fordele sig som tre ekvipager fra nationer, der har kvalificeret et hold, samt 15 individuelt kvalificerede ekvipager. Alle 60 ekvipager rider Grand Prix d. 25. og 26. juli.

 

Holdkonkurrencen

De otte nationer, der klarer sig bedst i Grand Prix, vil skulle ride Grand Prix Special d. 28. juli, hvor holdkonkurrencen afgøres. Dvs. otte hold bestående af tre ryttere. I holdkonkurrencen rides der uden “drop score” – hvor den fjerde rytters point ikke tæller med i holdets samlede score. For hvor der før var fire ryttere og heste på et hold, er der nu kun tre, og disse inddeles i heats af otte ryttere i hver. Det er alene pointene tildelt i Grand Prix Special, der tæller med i afgørelsen i holdkonkurrencen.

 

Den individuelle konkurrence

De 60 startende ekvipager rider over to dage med 30 ekvipager pr. dag. De 30 ekvipager pr. dag inddeles i tre grupper af ti, hvor rækkefølgen, de rider i, afgøres af deres verdensranglisteplacering hos FEI.

 

Se startrækkefølgen i tabellen i billedhjulet øverst i artiklen.

 

De to bedst placerede rytter i hvert af de seks heats får en plads i Grand Prix Freestyle, og det samme gør de seks bedst placerede ryttere, der ikke placeres som nummer et eller to i deres heat. På den måde kvalificerer de 18 bedste ryttere i Grand Prix sig til Grand Prix Freestyle – den individuelle finale, hvor vinderen bliver olympisk mester. Her inddeles de 18 ekvipager i tre grupper/heats, hvor de seks bedst placerede i Grand Prix rider i samme og sidste heat.

 

Udskiftninger

I både Grand Prix og Grand Prix Special kan en nation skifte sin reserve ind helt indtil to timer før, konkurrencen begynder. Skiftes en ekvipage ud med sin nations reserve, udgår den udskiftede ekvipage helt af konkurrencen. Bliver en ekvipage, der både har kvalificeret sig til Grand Prix Special og Grand Prix Freestyle, skiftet ud med reserven før holdfinalen i Grand Prix Special, vil denne ekvipage samtidig miste sin plads i Grand Prix Freestyle. I stedet vil pladsen i Grand Prix Freestyle gå til den første uplacerede rytter i Grand Prix.

 

Disse regler er for at sikre, at holdkonkurrencen, der afgøres i Grand Prix Special, kommer til at bestå af otte hold á tre ryttere uanset hvad, og at en nation ikke risikerer at skulle trække sig fra holdkonkurrencen, fordi en ekvipage udgår. Eventuelle udskiftninger må selvfølgelig kun foretages, hvis der er lægefagligt grundlag for det ved enten hest eller rytter, og taktiske udskiftninger er således ikke tilladt.

 

Og hvorfor så alle disse ændringer?

Det nye format er lavet for at gøre dressuren mere sammenlignelig og publikumsvenlig med andre sportsgrene. Desuden vil der i holdkonkurrencen nu være plads til flere nationer, når konkurrencen vil blive mellem otte hold af tre. I Rio de Janeiro bestod holdkonkurrencen af seks hold af fire. 

 

Hans-Christian Matthiesen, der er internationale dressurdommer og er udvalgt til at skulle dømme OL-dressur i Tokyo, ser bestemt fordele i den nye struktur, fordi det nu i langt højere grad afhænger af dagsformen hos hest og rytter, og det tvinger alle ekvipagerne til at være skarpe fra start.

 

“Grand Prix bliver mere spændende end nogensinde, fordi det er her, man kvalificerer sig til den individuelle finale. Så hvis man gør det rigtig godt den første dag og får en god placering i sit heat, kan man komme direkte i finalen, og for rytterne gør det jo en kæmpe forskel,” siger Hans-Christian Matthiesen.

 

Den nye konkurrencestruktur har fået en blandet modtagelse blandt dressurkyndige, hvor nogle mener, at konkurrencen bliver for inkluderende, men for den kommende OL-dommer

 

“Det er jo principper, man er oppe imod. Hvis man bare inviterede de 60 bedste dressurryttere i verden, ville det jo blive en meget vesteuropæisk konkurrence, og det er der ikke meget OL-ånd over. Men man vil jo gerne have spredt feltet ud så meget som muligt, så man favner bredt mellem nationerne. Og når der kun er tre ryttere i holdkonkurrencen, så bliver der automatisk plads til flere.” 

 

Foreløbigt ligger rettighederne til at sende dressur fra OL i Tokyo hos DR, og tidspunkterne vil på grund af tidsforskellen sandsynligvis foregå i nattetimerne dansk tid, men vil selvfølgelig fremgå her på siden, så snart de offentliggøres.




 

< Tilbage