< Tilbage

De danske dressurryttere var helt suveræne på Vilhelmsborg27-10-2022 - 11:31

Jytte Lemkow skriver om FEI Dressage World Cup-kvalifikation 2022.

Tekst og fotos (hvor ikke andet er angivet): Jytte Lemkow

 

At de danske dressurryttere var totalt dominerende ved dette års World Cup-kvalifikation, som var henlagt til Vilhelmsborg i skolernes efterårsferie, var ingen overraskelse, da starterfeltet forelå. Alt andet ville have været en skuffelse. Vi er trods alt regerende verdensmestre for hold, og samtlige fire holdryttere, Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald Rasmussen var meldt til start. Dog var Carina den eneste, som red på sin verdensmesterskabshest – Heiline’s Danciera. 

 

Desværre for publikum meldte ankermanden på VM-holdet, Cathrine Laudrup-Dufour, fra i World Cup-klasserne. Ærgerligt, for det er altid en fornøjelse at se Cathrine ride, især hvis man er til feel good-ridning selv på højeste plan. Hun skulle have redet Bohemian, da Vamos Amigos jo som bekendt er vendt tilbage til sin ejer i England. 

 

Men også i dressurens verden gælder det, at falder en favorit fra, så giver det andre muligheden for at vinde, og den udnyttede Carina Cassøe Krüth til fulde. Som de fleste dressurinteresserede vil vide, vandt hun både den kvalificerende korte Grand Prix sikkert og stort med 77,079%, og ved igen at distancere sig fra konkurrenterne med afstand i en ny og svær Kür vandt de selve World Cup-kvalifikationskonkurrencen. Der opnåede de flotte 85,925%. 

 

Hvis ikke lige man kender rytterens kür-programmer ned i detaljer, kan det være svært at huske dem. Carina red en ny Kür til ny musik, som indeholdte alle de svære kombinationer, som toprytterne viser i dag: 1,5 galoppirouetter, traversader i passage, piaffer i drejninger osv. Den svære kombination fra det gamle kür-program med changementer for hvert andet galopspring, som direkte gik over i changementer for hvert på en halvbue, var blevet udeladt. Som altid var de frie traver højdepunktet, yndefulde og med stor aktion, men piafferne, hvor hoppen løfter bagbenene højere end forbene og spjætter, er fortsat en svaghed. 

 

Men glæden over de flotte danske resultater, som fortsatte i mange af de øvrige klasser, som World Cup-stævnet også bød på, var og er den bredde og den kontinuitet, der er blandt toprytterne.

 

Ikke blot blev Nanna Merrald Rasmussen nr. to i World Cup Kür på en i den sammenhæng ny hest, den dejlige 11-årige hingst Blue Horse St. Schufro med hele 82,610%, men hun vandt også sikkert både St. Georg og Intermediaire I på den ligeledes dejlige Blue Hors Touch of Olympic L, som var både meget færdig og overlegen i sin måde at bevæge sig på og i øvelsernes kvalitet. Det er jo helt vildt at have to unge heste i spil fra St. Georg til verdens-Grand Prix. Nanna og Cathrines ridestil er meget ens: smuk opstilling, fine hjælpere og frem for alt heste, der afspejler velvære og som stort set beherskede det, de blev bedt om. 

Kæmpe ros og stort tillykke til Nanna og hendes flotte resultater. 

 

Apropos Cathrine, så selv om hun ikke kom til start i World Cup-afdelingen, var hun til start på Vilhelmsborg, i St. Georg og Intermediaire I på den kun 7-årige Vividus Qre. Den var endnu ikke så færdig som Nannas unge hest og syntes i St. Georg lidt beklemt ved situationen, og så stod den fortil knap så korrekt som Blue Hors Touch of Olympic L. Men kendende Cathrine skal hun også nok få noget godt ud af den hest. 

 

Tilbage til World Cup Kür: Nr. tre blev Daniel Bachmann Andersen også med en relativ ny hest i Grand Prix-sammenhæng, den store kun 10-årige Zippo M.I. Også den er rigtig lovende i denne dens første Grand Prix-sæson. Daniel er jo en høj rytter og kræver en stor hest, og de klædte hinanden. De opnåede 81,330%, og når hesten, som virkede gennemreel og samarbejdsvillig, bliver endnu stærkere bagtil, må Daniel også fremover være at finde blandt verdens topryttere. 

 

På fjerdepladsen med 80,00% og med pladscifre fra 3 til 9 fulgte Andreas Helgstrand på den kun otteårige Jovian – denne store hollandskfødte hingst med den ekstremt affjedrende og rummelige trav og galop. Når den kommer på banen, tror man underlaget er af skumgummi. Men et dressurprogram er jo ikke kun en gangartsklasse. Der forlanges bl.a. korrekt udførte piaffer, centrerede pirouetter og lige changementer. Men den frie trav og passagen er ”out of this world”. Skal vi ikke håbe på, at lidt flere år på bagen vil forbedre de lige nævnte svagere øvelser hos denne imponerende hingst?

 

Også Andreas har flere kort på hånden. I det 3* CDI, som blev afholdt parallelt med FEI World Cup-klasserne, startede han den ligeledes kun 8-årige hoppe Queensparks Wendy med hvem han vandt Grand Prix og blev nr. to i Grand Prix Special. Andreas vil med disse to heste helt sikkert bejle til en plads på det officielle danske hold. 

 

Da World Cup-konkurrencerne i dressur blev indført i 1985 med hollandske Nashua som sponsor - og fem år senere var det Volvo, som overtog sponsoratet med en bil til vinderen - havde grundlæggerne et håb om at blive en direkte konkurrent til FEI’s verdensmesterskaber. Det blev aldrig rigtigt tilfældet og er det stadig ikke. Heldigvis har der altid været nogle stykker af verdenseliten, der har bakket World Cup-ideen op, ligesom det stadig er tilfældet. Men selv en samlet præmiesum i Kür på 372.000 kr., hvoraf de 102.300 går til vinderen, kan åbenbart ikke trække de bedste udenlandske ryttere til, som man kunne se på Vilhelmsborg. Måske er de internationale ryttere udmattede efter det fantastisk vellykkede VM i Herning, og orker ikke at rejse til Danmark igen. Måske er deres økonomi så stærk, at pengepræmier i størrelsesordenen som lige nævnt ikke er tilstrækkeligt tillokkende. For det er lidt utroligt, at ingen andre af de højere placerede fra Herning bortset fra den danske elite var blandt det startende felt med kun 16 VM-deltagere. Synd for arrangørerne, som på Vilhelmsborg var de samme som i Herning, og synd for publikum, som heller ikke var fuldtallige til søndagens finale. Er det blevet for nemt at følge alle store konkurrence digitalt? Har publikum glemt, hvor meget bedre man ser rytterne og deres heste indendørs helt tæt på, og uden fem eller syv store dommerskure som ved fx VM, som tog meget af udsynet? 

 

Der er ikke noget så dejligt, som at se levende heste og levende ryttere live!

 

< Tilbage