< Tilbage

Nanna Merrald ydede en fantastisk indsats i dressurklasserne16-03-2023 - 11:46

Jytte Lemkow gør status på den danske dressurtop efter mange imponerende ridt i Herning.

Tekst og fotos af Jytte Lemkow

Klik her for at komme til den fulde billedserie.

 

Dansk dressursport har samlet set aldrig været bedre, og styrken i toppen har aldrig været bredere, og det på trods af, at kun Carina Cassøe Krüth er tilbage med sin VM-hest Heiline’s Danciera fra det guldvindende hold ved VM 2022 i Herning, og at Cathrine Laudrup-Dufour desværre er helt uden Grand Prix-heste af betydning her og nu. 

 

Men mange talentfulde heste banker på, ikke mindst hos Nanna Skodborg Merrald, der har hele fire i spil: 19-årige Blue Hors Zack, Blue Hors Zepter, Blue Hors Don Olymbrio og sidst men ikke mindst Blue Hors St. Schufro. Hvornår har nogen internationale dressurrytter nogensinde haft fire Grand Prix-heste til sin rådighed?

 

Men Andreas Helgstrand, som var reserve til VM i Herning 2022, kan næsten gøre Nanna rangen stridig. Han har tre fremragende Grand Prix-heste klar i hingstene Revolution og Jovian, og hoppen Queenparks Wendy. 

 

Også Daniel Bachmann Andersen er godt ridende på to nye heste, den 11-årige Zippo M.I efter Blue Hors Zack x Blue Hors Don Schufro, som han startede i de to 5* klasser. Det er en meget reel hest med bl.a. fin styrke i passage og flotte traversader i trav, fine pirouetter i galop m.m., men også med en skridt som ikke er uproblematisk. 

 

I 3* GP klasserne red Daniel den store velgående 12-årige Vayron, som simpelthen ingen svagheder har, men stor styrke og udtryk i hele travprogrammet inkl. passager. Piafferne er stadig mulige at forbedre. Til gengæld var der stor styrke i galopprogrammet med flotte øgninger og changementserier, men også med nogle reelle øvelsesfejl i Grand Prix Special som var den jeg så. Det blev til en fjerdeplads med 72,128%. 

 

Desuden har både Nanna Skodborg Merrald og Carina Cassøe Krüth begge kvalificeret sig til World Cup-finalen i Omaha, USA til april. 

 

Under Hingstekåringen i Herning fik et talstærkt publikum selv syn for sagen, hvad den danske dressurelite angik. Ikke at de danske dressurryttere slog den internationale elite, for den brillerede ved sit totale fravær i de to 5* Grand Prix-klasser med dertil hørende verdensranglistepoint og solide pengepræmier. Er det de danske dressurrytteres styrke, der holder dem væk? Er det mange udmarvede World Cup-kvalifikationer? Eller er Herning for langt væk om vinteren?

Ryttere som svenske Patrik Kittel og tyske Isabell Werth og Dorothee Schneider har da ellers godt kunne finde vej herop tidligere.

 

Men også uden dem var der meget at glæde sig over. Carina Cassøe Krüth lagde ud med at vinde den 5* Grand Prix med 79,717%, som ”kun” havde 12 ryttere, hvoraf de syv var danske. For den smukke og elegante nu 12-årige hoppe består kunsten i at finde den rette balance mellem spændstighed og spændthed, for den vil gerne vise et dobbeltslag med bagbenene i passage ligesom piafferne – som i dagens anledning var noget af det bedste, den kan præstere – kan være uvillige og med mere løft bag end for, men de blev bedømt til 7+. Den frie trav og travtraversaderne er og bliver jo elegante og ubesværede, ligesom changementserierne forløber ubesværet og fejlfrie. 

 

Men i Grand Prix Kür til musik – stævnets fornemste klasse – indløb der nogle reelle fejl, og det kan man ikke tillade sig, når der er en ny stjerne på vej, der hedder Blue Hors St. Schufro, fint og følsomt redet af chefberideren hos stutteri Blue Hors, kun 29-årige Nanna Skodborg Merrald. De havde allerede i Grand Prix gjort sig meget positivt bemærket med et smukt samspil, og stor styrke i alle øvelser, ikke mindst de sværeste – passage, piaffe, changementserier, galoppirouetter, ja det hele. Det var virkelig en fornøjelse at se på, og andenpladsen fra den indledende Grand Prix blev i Küren skiftet ud med en sejr med hele 84,360% til en kæmpe applaus fra et flere tusindtals publikum. Det var bare så velfortjent, og det var dressur, som det bør være – ubesværet, ustresset, på en hest som lå helt let i hånden, men endnu med mulighed for forbedringer, især med hingstens evne til at trække bagbenene ind under kroppen, hvis det er muligt, men virkeligt dejligt at se på. 

 

I den indledende Grand Prix var Nanna og Blue Hors St. Schufro blevet nr. to i pæn afstand til Carina og Heiline’s Danciera, men det vil fremover være et par, vi kommer til at høre meget mere om, og som man først skal slå, hvis man på dansk jord vil vind en Grand Prix. 

 

Samme formiddag som den 5* Grand Prix Kür fandt sted om eftermiddagen, havde Nanna Skodborg Merrald vundet den 3* Grand Prix Special på Blue Hors Don Olymbrio i en klasse, som havde flere interessante nye kombinationer på vej. Denne gang var det Daniel Bachmann Andersen og Vayron, der blev forvist til andenpladsen. I Grand Prix havde det været omvendt. 

 

Men Nanna nøjedes ikke med det. St. Georg vandt hun også med Blue Hors Farrell med 74,206%, som blev nr. to i Intermediaire 1. Det var helt vildt, som Nanna markerede sig i Herning, og derudover viste hun flere unghingste frem, og deltog i Gallashowet både med Blue Horse Zack og uden hest i en konditionskonkurrence. Det var på alle måder Nanna Skodborg Merralds stævne – velfortjent og imponerende. 

 

I Grand Prix var det Andreas Helgstrand, der med den helt vildt travene kun niårige hingst Jovian kom de to kvinder Carina og Nanna nærmest med 76,00%. I Küren slog han decideret ”et for stort brød op” – lavede for svære øvelseskombinationer, som ikke lykkedes, og man fik helt ondt af den unge hest. Når piafferne kommer bedre på plads og der måske kommer lidt mere harmoni og ro på, er det en hest med et utroligt potentiale. 

 

I Küren var det Lone Bang nu også med efternavnet Zindorff og den store elegant Romanov-hoppe Tranegaardens Rostov, som med lige netop 80,815% besatte tredjepladsen med et fejlfrit og svært Kür-program. Lone er sammen med Daniel Bachmann Andersen og Andreas Helgstrand en af de seriøse bejlere til at komme på det dansk hold, som skal forsvare verdensmesterskabstitlen med en ditto europamesterskabstitel til september i Riesenbeck i Tyskland fra 4.-10. september, for slet ikke at tale om holdet til OL i Paris 2024, hvor kun tre ryttere må starte, medens en fjerde rejser med som reserve.

< Tilbage