< Tilbage

Talkshow med stjerneryttere26-05-2011 - 11:27

Efter Dressurens Venners generalforsamling fik de fremmødte mulighed for at komme helt tæt på fire absolutte stjerneryttere. I det såkaldte ”Talkshow” ledet af redaktør Britt Carlsen, Ridehesten, deltog Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Andreas Helgstrand fra dressurlandsholdet samt ungrytterne Anna Kasprzak og Cathrine Dufour.

Af Michelle Bager

Ved Talkshowet blev der talt frit om mange emner, men især ét emne vakte tilskuernes interesse. Det omhandlede det pres, som rytterne har til sig selv op til et stævne. Men også om de forventninger, som de kan blive mødt med af omgivelserne og medier.

- Jeg er lidt overtroisk, men har lært mig selv at slappe mere af og være fokuseret, når jeg rider ind på banen, fortalte Anna Kasprzak. 

- Det samme med mig. Jeg skal bare i gang hurtigst muligt og ind på opvarmningsbanen og opvarme og træne. Først der kan jeg slappe af inden jeg skal præstere”, siger Cathrine Dufour.

Sommerfugle i maven

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har derimod sine faste ritualer. For det første fletter hun altid sine heste selv. Det sker mest for at have en rolig stund med hesten før stævnet, og vejre hvilket humør den er i. 

- Hvis Digby er tilpas irriteret og står og er sådan lidt fræk, så ved jeg at han nok skal gå godt. Omvendt kan jeg også se, hvis han er træt og hænger lidt mere i boksen, når jeg fletter ham. Så ved jeg, at jeg lige skal varme ham godt op og ride ham lidt anderledes på banen, fortæller Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. 

Andreas Helgstrand er altid meget nervøs forud for konkurrencen. Derfor har han et motto, som han altid gentager overfor sig selv, hvis presset bliver for tungt. 

- Jeg minder mig selv om, hvor stolt og glad jeg skal være for at få denne oplevelse. Der er mange, som ville dø for at få lov at ride EM, VM og OL. Presset er en del af at konkurrere på eliteplan. Hvis du ikke accepterer det, så kan du ikke præstere.

Fokus på træningsmetoder

Det seneste år har diverse træningsmetoder også fyldt godt i medierne. Derfor blev også det emne diskuteret heftigt af panelets deltagere. 

- Man må finde sine egne metoder. Jeg synes, at man skal lade rytterne individuelt bestemme i stedet for at generalisere. Den eneste regel er, at det ikke må være synd for hesten. Man skal respektere dyret med alle dens muligheder, men også begrænsninger, fastslår Andreas Helgstrand. 

- Man skal være åben for andre og nye metoder og hele tiden afprøve, hvad der passer bedst til en selv og ens heste. Man kan selv mikse de klassiske måder at uddanne sine heste på og kombinere det med nyere og mindre afprøvede metoder, hvis man føler man har behov for det, siger Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. 

Det seneste års mediefokus på træningsmetoderne har betydet, at alle ryttere er mere på vagt overfor om der er et kamera på opvarmningsbanen. 

- Jeg har ikke noget at skjule, men alligevel retter jeg da lige ryggen, hvis jeg ser, at der er en som står og filmer. Jeg vil gerne gøre en positiv figur både på og udenfor konkurrence, siger Anna Kasprzak, der sammen med Cathrine Dufour, er godt på vej til at blive en etableret del af den danske dressurelite. 

< Tilbage