< Tilbage

Cathrine overgik sig selv03-12-2019 - 11:23

Jytte Lemkow skriver om SAAB Top 10 Dressage til Sweden International Horse Show.

Af Jytte Lemkow

 

Cathrine Dufour på Atterupgårds Cassidy blev i SAAB Top 10 Grand Prix, der blev afholdt under weekendens Sweden International Horse Show i Stockholm, med pæn afstand nummer to til legendariske tyske Isabell Wert og Weihegold Old.

 

I hovedkonkurrencen, Grand Prix Kür, red Cathrine som næstsidste rytter. Resultatet lod vente uforholdsmæssigt længe på sig. Ventetiden blev brugt til på gigantiske storskærme at vise “backstage”, hvor alle ventede med stor spænding, og så kom resultatet: Cathrine Dufour fra Danmark havde med 0,135%, men med tre dommerstemmer imod to, lige netop slået nærmest uslåelige Isabell Werth. Man troede næsten ikke sine øre og sine øjne. Og stor var jublen blandt Cathrines stab som faldt hinanden om halsen.

 

Min første tanke var ud over en enorm glæde: Så fik den hest med de bedre grundgangarter – den bedre frie trav, de bedre travtraverssader og den bedste skridt det endelig honoreret. Men der gik også en stor indre ros til dommerne, fordi de turde dømme det, de så. En ekstra tak til den tyske dommer Thomas Kessler, som sad meget gunstigt ved E, og som havde samme mod som to kollegaer til lige netop at placere Cathrine og Cassidy foran ikonet og landsmanden Isabell Werth. En ros han måske ikke får derhjemme!

 

Det er jo bare helt vildt og ikke mindre end en sensation. Kun 27-årige Cathrine op imod 50-årige Isabell og hendes endeløse række af sejre og medaljer. Og det på en 16-årig hest, som aldrig har gået bedre, og som vandt med 89,445%. Det er ikke kun med afstand forbedring af egen rekord, men også rekordresultat for SAAB Top 10 i det hele taget. Hvem havde turde tro det, da Cassidy i 2018 kom tilbage efter næsten et års skadespause. I Stockholm virkede den så ungdommelig frisk og samarbejdende som aldrig før, og som Cathrine selv sagde: Hvad har den gang i? Cassidy har aldrig før piafferet med så stort udtryk, med så udtalt affjedring og løft.

Utroligt flot i den alder at forbedre en øvelse, som i starten var et ægte problem. Stort ros også til dem der står bag denne forbedring.

 

Begge disse heste, Atterupgaards Cassidy og Weihegold Old, der for øvrigt har Don Schufro som far, er fantastisk redet. De arbejder i selvbæring og med en ganske let tøjleforbindelse og utvungen holdning. Begge er de også super øvelsesstærke, også når det gælder de allersværeste øvelser som piaffe og passage. Her har Weihegold dog et forspring, ligesom hendes piaffepiruetter er unikke i kvalitet. 

 

Alle tophestene viser nogenlunde de samme øvelser med lidt variation i måden at kombinere dem på: Passage i traversader, dobbelte eller 1,5 galoppirouetter, og mere eller mindre drejninger i piaffe, samt changementserier på knækkede eller buede spor. Men Cathrine er den eneste, der vover at lave changementer for hvert andet galopspring på et knækket spor for at gå direkte over i changementer for hvert galopspring. Det er virkeligt svært og kræver optimal kommunikation hest og rytter imellem.

 

Og ingen hest går jo af sig selv. Den skal rides i hvert skridt, trin eller spring, den foretager sig, og den diskretion, som Cathrine kommunikere med sin hest på, er simpelthen forbilledlig.

 

Men der var naturligvis også en tredjemand i placeringerne. Og ja, det var en mand – feltets eneste, svenske Patrik Kittel, som lagde sig i pæn afstand til kvinderne med 86,115%. Også han red kun sin andenhest Well Done de la Roche, som har den smukkeste passage, man kan tænke sig, men er mindre god til at piaffere.

 

Daniel Bachmann Andersen var også inviteret til Stockholm og havde sagt ja til at komme med Don Olymbrio. Men Agnete Kirks overtagelse af hingsten, som man som udenforstående og uvidende godt syntes kunne have ventet til efter Sweden International Horse Show, forhindrede ham som lovet i at møde op. Sikkert til mange tilskueres beklagelse, for Daniel er utrolig populær. 

 

Hvor er det pudsigt, som tiderne skifter. For år tilbage var kvinder et særsyn i dressursporten og i dag er det mændene, der er det.

 

Som den gode sportskvinde, hun er, tog Isabell Werth det flot at være blevet slået (i hvert tilfælde udadtil), og som hun sagde ved den efterfølgende pressekonference: Det er sportens betingelser, jeg kan aldrig være ked af det efter et fejlfrit og dejligt ridt, som blev belønnet med 89,310% og som er hoppens hidtil bedste resultat. Men at det ikke rakte, gør mig kun mere “sulten” efter at vinde min sejr tilbage.

 

I Stuttgart for nyligt blev hun i World Cup-kvalifikationen slået af Jessica von Bredow-Werndl på dennes bedste hest TSF Dalera BB, og nu i Stockholm af Cathrine Dufour. Er det et varsel om nye tider, og om at ungdommen er ved at tage over? Glemmes skal det i den forbindelse ikke, at Weihegold kun er Isabells næstbedste hest ifølge FEI’s verdensrangliste. Hun topper den selv med Bella Rose. Noget tyder på, at det er den hest, hun fremover skal satse på, når hun i betydningsfulde konkurrencer vil gøre sig håb om at blive den bedste.

 

Adspurgt om hvilken hest, hun agter at tage til Las Vegas med til World Cup-finalen medio april, var det ikke Bella Rose, men enten Emilio eller Weihegold – pilen pegede mest mod sidstnævnte.

 

 

Ja, Cathrines sejr er bare helt vild! Den cementerer yderligere hendes position blandt verdens absolutte topryttere. Og også Danmarks ry som en dressurnation man må regne med. Og så i denne helt specielle konkurrence som SAAB Top 10 er, og hvor der rides om en samlet præmiesum på 2.400.000 svenske kroner med 720.000,- til vinderen.

Den pige må have nerver af stål. Det er trods alt ikke hver dag, man rider om så stort et beløb, og op imod så megen prestige. Et stort stort tillykke til Cathrine, som var årsag til, at det var så dejligt at være dansker i Stockholm første søndag i advent.

 

Læs også: Facts om SAAB Top 10 Dressage

< Tilbage