< Tilbage

Nyt olympisk konkurrenceformat testet i Hagen20-06-2019 - 13:24

OL-dressurkonkurrencernes forløb skal minde mere om de andre sportsgrene ved olympiaden.

Det internationale rideforbund vedtog sidste år på generalforsamlingen at ændre på konkurrenceformatet til OL. Ideen er at formen skal minde mere om flere af de andre sportsgrene med ”heats” og ”grupper” og direkte kvalifikation til finalen.

 

Holdkonkurrencen skal afgøres i Grand Prix og Grand Prix Special.

 

Kür finalen afholdes som hidtil med individuel medalje.

 

Ved det internationale ungdomsstævne i Hagen i Tyskland blev det nye format testet. Testklassen var ungrytterholdkonkurrencen, som går i Prix St. George. Der blev konkurreret over to dage, ligesom til OL, og startfeltet var delt op i grupper af seks ryttere. Efter hver gruppe blev det konstateret, hvem (de to bedste) der havde kvalificeret sig direkte til (Kür-) finalen. Grupperne (startrækkefølgen) er sammensat efter den olympiske rangliste, dvs. alt efter hvor mange point en ekvipage har samlet i kvalifikationsperioden op mod OL. Der er regler for, hvor mange fra ét land, der må være i én gruppe.

 

Det var interessant at observere, at der var stor forskel på niveauet i de enkelte grupper og der var således stor pointforskel på de kvalificerede ekvipager fx fra 73% til 64% (begge direkte videre til finalen).

Når ”gruppespillet” er færdigt, er der stadig et antal individuelle ekvipager som kvalificeres ud fra deres placering.

 

Det minder lidt om fodbold og andre sportsgrene, idet niveauforskellen på grupperne er så forskellig. Det åbner op for diskussionen om ”lette grupper og kvalifikationer” eller modsat meget ”stærke” grupper, hvor du måske på trods af dit bedste ridt ikke kommer videre til finalen.

 

Ideen er at gøre konkurrencen mindre forudsigelig, og at formatet skal minde mere om andre sportsgrene. På den anden side er det ikke givet, at de bedste ekvipager kommer til finalen.

 

Positivt er det at det internationale rideforbund ønsker at teste et nyt format, før det prøves af foran millioner (forhåbentligt) fans.

 

Det var interessant og lærerigt at være en del af; to af de syv dommere, der deltog i Hagen (der er jo syv til OL), vil også være til stede i Tokyo: Katrina Wuest, Tyskland og Hans Christian Matthiesen, Danmark.

 

Af Hans Christian Matthiesen

< Tilbage