< Tilbage

Indtryk fra CHIO Aachen 201928-07-2019 - 15:00

Jytte Lemkow skriver om sine oplevelser i Aachen 2019.

Af Jytte Lemkow

 

Cadre Noir

De seneste år har CHIO’et i Aachen indbudt et såkaldt ”Partnerland”, altså et gæsteland, som bidrager med et flot show på åbningsaftenen tirsdag, inden alle de store klasser løber af stablen på spring-, kørsel- samt dressurstadionerne.

 

I år var det Frankrig, der stod for festlighederne, og set med dressurøjne kunne intet land være mere apropos, da det netop var en franskmand ved navn Francois Robicon de la Guérinière, der i 1700-tallet grundlagde den måde at dressere heste på, som danner grundlaget for nutidens dressursport. Han tog afstand fra tidligere tiders brutale afretningsmetoder og indførte i stedet træning af heste til militært brug med indsigt i hestens psyke og legemlige formåen.

 

I dag spiller Frankrig som dressurland desværre overhovedet ingen rolle. Men franskmændene har en pendant til den Spanske Hofrideskole i Wien, nemlig Cadre Noire beliggende i Saumur ved Loirebredden. Dog er den store forskel på disse to så berømte institutioner, at Cadre Noire har en militær baggrund også i vore dage, hvorimod Den Spanske Rideskole var det østrigske kejserhus' private stolthed.

 

De elegante sortklædte ryttere (heraf navnet Cadre Noir, som betyderen sorte ramme) var hovedaktørerne i det franske indslag, men de viste også deres hestes store lydighed og specielle kunne i det, man kalder "skolerne over jorden", samt total lydighed af to springheste i pauserne på dressurstadionet.

 

Ingrid Klimke

Hun er lavet af et helt specielt stof, tyske Ingrid Klimke, datter af legendariske Reiner Klimke, der, indtil Isabell Werth tog over, var verdens mest vindende dressurrytter.

 

Ingrid er først og fremmest militaryrytter og listen af medaljer ved OL, VM, EM samt alle de store militarykonkurrencer er evig lang.

 

I Aachen lørdag startede hun dagen med at ride terrændelen på Hale Bob i den firstjernede militarykonkurrence efter at have vundet dressurdelen dagen inden. Her blev hun nummer tre med et fejlfrit ridt, men vandt samlet den svære military.

 

Om aftenen var hun med på det vindende hold i en særlig kombineret konkurrence, som finder sted inde på det store springstadion med 40.000 tilskuere bestående af en militaryrytter, en springrytter og et firspand, der på hurtigste tid skal gennemride og gennemkøre et større antal forhindringer. Rytteren skal også fysisk løbe hen til firspandet, så det kræver en god fysik. Men ikke nok med det, meget sent på aftenen som den sidste i den firstjernede Grand Prix Kür, som overlegent blev vundet af Cathrine Dufour og Atterupgårds Cassidy, startede Ingrid Franziskus og blev med betragtelig afstand nummer to efter Cathrine Dufour.

 

Tænk en kondition at have, at klare tre krævende konkurrencer på én og samme dag! ”Chapeau” som tyskerne siger – hatten af for det!

 

Firspand

Når man nu ved, hvor svært det er at beherske én hest til fuldkommenhed, kan det kun udløse den største respekt, at nogle kan magte fire på én gang.

 

Fredag formiddag er dagen, hvor firspandskuskene prøver kræfter i en konkurrence om jagten på point, dvs. at de indenfor en bestemt tid skal nå at gennemkøre en forhindringsbane efter egen linjeføring. Forhindringerne har forskellig sværhedsgrader og er tilsvarende forsynet med point. Hver forhindring må gennemkøres to gange. Det er en ren demonstration af kørefærdighed og supertrænede og vendbare heste.

 

Verdens bedste kuske deltog næsten uden undtagelse, og klassen blev vundet af franske Thibault Coudry, mens verdensmesteren, australske Boyd Exell, vandt den store kombinerede konkurrence betående af dressur, forhindringskørsel mellem kegler og den yderst krævende terrænkørsel.

 

Se billeder i galleriet øverst i artiklen.

< Tilbage