< Tilbage

Guide: Sådan undgår du fejlkøb17-04-2013 - 18:59

Eksteriør, temperament og funktionalitet skal være i orden, når du køber hest.

Af Maria Evald

Kønne heste sælger bare bedre. Men man skal passe på med at lade sig forblænde af hestens skovsø-dunkle øjne. Hestens øvrige grundkvaliteter skal også være i orden. Ellers ender det i frustration. Nogenlunde sådan lød et af budskaberne under Dressurens Venners clinic på Middelfart Ridecenter tirsdag. Dagens tema: valg af hest - det rette match havde til formål at gøre publikum klogere på købsprocessen.

Hvad skal der til?
Som i en autentisk salgs/købssituation havde hestehandler Klaus Munkedal fra Fyn medbragt to heste til clinicen. De skulle 'vejes og måles' af landsholdsrytter Anna Kasprzak, der gladeligt hoppede i sadlen. Den 1,70 meter høje syv-årige vallak Lorenzo (e. Lord Loxley/Rubin Royal) var både medgørlig og behagelig at sidde på, syntes Anna.
- Jeg kan godt lide, at man bare kan sætte sig op på den og ride. Man kan mærke, at den har lyst og prøver at gøre sit bedste, lød dommen fra 'køberen'.

Ingen garantier
Og netop viljen til at gøre sit bedste og at arbejde uden modstand mod rytterens anvisninger er vigtige evner. Det pointerede international dressurdommer og dyrlæge Hans-Christian Matthiesen, der ofte bliver spurgt til råds i forbindelse med køb af hest. 
- Som dyrlæge er det altid svært at give en garanti. Som udgangspunkt skal hesten være rengående og med en god takt. Derudover skal hestens temperament og funktionalitet være god. Hvis den skal bruges som dressurkonkurrencehest skal den have viljen til at gå det sidste stykke og have evnen til at bide tænderne sammen.

Vær realistisk
Ifølge HC er en hest ikke nogen statssikret præmieobligation. Pludselige skader kan opstå. Hesten kan arte sig anderledes end forventet. Men med en klinisk undersøgelse og en standard-røntgenundersøgelse bestående af 12-14 billeder er man godt hjulpet, mener HC.
- Det er vigtigt, at rytteren har et realistisk udgangspunkt, en god mavefornemmelse, og at de grundlæggende krav til hesten er på plads. Det vil sige, at hestens temperament, kapacitet og ambitionsniveau (hestens, rytterens og i kombination) skal passe sammen. Alle har en ide om, hvad de gerne vil have, men desværre går mange på kompromis, når de køber hest. Det er et dårligt udgangspunkt at købe en hest og tro, at man skal hjem og lave den om.”

Søg hjælp
Hestehandler Klaus Munkedal fortalte det spørgelystne publikum, at bevægelse, temperament, udseende og afstamning er noget af det, han kigger efter, når han køber hest. En anden hestehandler, Everhorse-direktør Per Springborg, opfordrede publikum til at søge hjælp.
- Der er ikke noget, der er sort/hvidt. Der vil altid være lidt lotteri over det at købe hest. Derfor er mit bedste råd til jer, at I søger professionel rådgivning, inden I køber.

Klogere
Professionel rådgivning søgte 24-årige Charlotte Svensson fra Fredericia ikke, da hun købte sin syv-årige DV-vallak. Hesten har vist sig at være noget bøvlet ude på stævnepladsen.
- Jeg ville gerne have haft den viden, jeg har fået i dag, inden jeg købte min hest, siger hun. 
Også 30-årige Lise Korsager fra Vejle fik nyttig viden med sig hjem.
- Jeg er blevet bekræftet i, at det er i orden at spørge sælgeren, om man må prøve hesten to og tre gange, inden man evt. køber. Jeg er også blevet klogere på, at man ikke skal lade sig forblænde, hvis man ser en sød hest. Flere andre krav skal også være på plads, konkluderede hun.

< Tilbage