< Tilbage

53 hingste til kåring28-01-2013 - 21:37

Årets hingstekåring i Herning byder på et højt niveau. 

Af Maria Evald

Årets forbesigtigelser har fundet sted på Vilhelmsborg, i Vallensbæk og for første gang i Norge. Der bliver fremstillet færre hingste ved forbesigtigelserne, men den overordnede høje kvalitet tyder på, at ejerne er blevet mere bevidste og selektive, hvilket er med til at højne niveauet. Bedømmelserne har resulteret i en foreløbig kollektion, som avlsledelsen glæder sig til at gense i marts måned. Ud af de 53 udtagne hingste, er 41 DV-registrerede, mens 12 er registreret i Belgien, Holland, Norge eller Tyskland.

Det skriver Dansk Varmblod i en pressemeddelelse. 

Fra følauktion til hingstekåring
Årets kollektion af unghingste byder blandt andet på sønner af højtkårede hopper, heriblandt Tørveslettens Fifty-Fifty e. Fürstenball og guldmedaljehoppen Tørveslettens Stamina, samt en søn af Blue Hors Zack og guldmedaljehoppen Hertza Grønvang.

Sidstnævnte er Hefeistoz Grønvang, der blev udtaget ved forbesigtigelsen i Norge. Han er en af i alt fem hingste i kollektionen, som er solgt på Dansk Varmblods Elitefølauktion i 2010.

Det gælder ligeledes for Viva Don Carlos, Ringsbo’s Zee Me Blue, Hattrick og Hummels Green Day, der alle er ud af stærke danske hoppestammer. Eksempelvis er Viva Don Carlos’ mormor mor til OL-dressurhesten Limbo.

Blodlinjer under luppen
Kollektionen af dressurbetonede hingste præges i år af Blue Hors Zack og Fürstenball, der hver især har været fløjhingste i deres oprindelsesforbund. Blue Hors Zack stiller i år sin tredje årgang til kåring, og med seks udtagne sønner er han den stærkest fremtrædende faderhingst. Af sin første årgang har Fürstenball fået fem sønner udtaget til Herning.

KWPN-hingsten Ampere, der har samme far som Blue Hors Zack, nemlig Ferro-sønnen Rousseau, følger efter med tre hingste udtaget til Herning, og her er det interessant at notere sig, at alle tre hingste - Blue Hors Zack, Fürstenball og Ampere - i lige hingstelinje går tilbage til fuldblodshingsten Furioso xx.

Blandt de dressurbetonede faderhingste med mere end et afkom er der endvidere Fassbinder, Quaterback, Sandro Hit og Tailormade Temptation, som hver har to hingste udtaget.

Ved årets forbesigtigelser blev ingen halvblodshingste udtaget, og dommerne blev ikke præsenteret for nogen hingste af ren forædlerafstamning.

Mindst ligeså stærk årgang som sidste år
Det var en særdeles tilfreds talsmand for Dansk Varmblods Avlsledelse, Poul Graugaard, der efter sin 30. forbesigtigelsesturné kunne gøre status for dette års forbesigtigelser.

– Vi havde en bange anelse om, at årets kollektion ville blive for lille, eller af utilstrækkelig kvalitet pga. de få tilmeldinger, men årets kollektion er mindst lige så stærk som sidste års kollektion, hvis ikke stærkere, siger Poul Graugaard ifølge pressemeddelelsen.

Der lyder ros til de danske avlere og hesteejere for den forudgående, realistiske selektion, der betyder, at avlsledelsen kun bliver præsenteret for de bedste individer. Avlsledelsen er også særdeles godt tilfreds med fordelingen mellem spring- og dressurhingste, samt den store spredning i hingstenes afstamning.

– Det er en fordel, at vi får nyt og anderledes blod ind i avlen, understreger Poul Graugaard, der også fremhæver hingstene Blue Hors Zack og Fürstenball, der har slået stærkt igennem.

Grand Prix-dressur
Søndag er som den store finaledag for hingstekåringen fyldt med spændende momenter, der bygger op imod udnævnelsen af den nye årgangs fløjhingste.

Forinden skal der udpeges vindere af vandrepokaler, lige som Årets Hingst i Dansk Varmblod vil blive udpeget blandt ældre hingste, der har gjort sig stærkt positivt bemærket i avlen.

Som sidste år vil søndagens program være ekstra spændende med både Grand Prix-springning og Grand Prix-dressur, så niveauet både avls- og sportsmæssigt ligger på det allerhøjeste.

Indsyning i Herning
Et helt nyt tiltag omkring fremstillingen af 3-års hingstene er, at indsyning til 10-dages afprøvning på Vilhelsmsborg, i år finder sted under hingstekåringen i Herning. Tidligere er godkendte hingste dagen efter kåringen blevet indsynet til 10-dages testen på Vilhelmsborg, hvor de blandt andet vises under rytter.

For første gang finder denne indsyning sted under selve hingstekåringen i Herning, hvilket giver en ekstra dimension for publikum, som nu får mulighed for at se de nykårede hingste under rytter.

Fremvisningen af de unge hingste under rytter er ikke en del af bedømmelsen ved kåringsforløbet, men udelukkende indsyning af de hingste, der er godkendt til afprøvning, skiver Dansk Varmblod. 

Læs mere på Dansk Varmblods hjemmeside.


 
< Tilbage