<

Uanvendelig.dk modtager Velfærdsprisen13-04-2022 - 12:42

Velfærdsprisen blev første gang uddelt af Dressurens Venner i 2016 og modtageren tildeles 10.000 kroner. I år er prisen gået til Uanvendelig.dk. 

Af Louise Wium Gotthardt 

 

Uanvendelig.dk er en vidensplatform for ryttere og hesteejere baseret på høj faglig viden og evidens. På siden kan man finde information og inspiration til både træning og genoptræning. Uanvendelig.dk drives som et samarbejde mellem Hestens Værn og Helle Kristensen, og idéen til det fælles projekt opstod, da Helle Kristensen selv stod med en hest, der havde pådraget sig en alvorlig skade og stod overfor et langt genoptræningsforløb. 

 

“I 2014 havde jeg en hest, der under løsspring sprang over barrieren og hang fast. Der var ikke noget, der brækkede på hesten, men den havde taget alvorligt skade og derfor fulgte der et langt udredningsforløb. Jeg begyndte at lægge mærke til, at hver gang dyrlægen havde set på min hest, så gik jeg hjem og søgte mere information på nettet om, hvad dyrlægen havde sagt,” fortæller Helle Kristensen. 

 

Samtidig med dette faldt hun også over en artikel, der handlede om, at mange heste opgives ved skader, hvor man kan gøre brug af den såkaldte uanvendelighedsforsikring. Og det gav hende idéen til at skabe en vidensplatform, hvor ryttere med skadede heste kunne søge viden og inspiration.

 

“Jeg vil vove den påstand, at der ikke er nogen hesteejer, der vil aflive sin hest, medmindre det er højst nødvendigt. Men hvis man ikke kan få den rette information om, hvordan man passer godt på sin hest – både før og efter en skade – hvordan skal man så få de rette forudsætninger for at hjælpe den?” 

 

Det blev startskuddet til Uanvendelig.dk – i 2015, da Helle Kristensen selv stod med en skadet hest, var det svært at finde den rette information på nettet. Og nu “drukner man nærmest i information,” som hun siger. Men langt fra alt den information, der ligger på internettet, er korrekt eller baseret på faglig viden. 

 

Uanvendelig.dk skal være med til at give ryttere og hesteejere bedre mulighed for at få den information, de har brug for, når de har brug for den. 

 

I begyndelsen handlede sidens indhold meget om, hvad man skal stille op, når skaden er sket, men efterhånden viste det sig, at der også var et mangel på information om, hvordan man kan forbedre hestens liv og velfærd helt generelt. 

 

“Jo mere viden om management og ridning man kan give ryttere og hesteejere, jo bedre er det. I Danmark er det langt hen ad vejen sådan, at man “går til ridning”, men ridning er så meget mere, end blot den tid du sidder på hesten. I virkeligheden burde man “gå til hest”, så rytteren får den rigtige viden om et sundt hestehold, og hvad det er for et setup, der skal være omkring hesten, for at den trives. Hele managementet omkring hesten er vigtigt, for at vi kan have sunde og holdbare rideheste.” 

 

Fokus hos Uanvendelig.dk er, at informationen er lettilgængeligt og i øjenhøjde med modtageren – derfor er Uanvendelig.dk også uden reklamer og betalingsmure. Siden har en stor vidensbank med artikler og guides til alverdens udfordringer, man kan støde på, når man har hest. 

 

“Uanvendelig.dk kan blandt andet give svar på helt lavpraktiske udfordringer, som hvis for eksempel hesten har muk, hvordan behandler man den så? Så skal den vaskes, men hvordan gør man det i praksis? Det handler om at sikre den rigtige information om management af vores heste, så vi ikke kun fokuserer på diagnoser. Hvordan løser man eksempelvis en udfordring med en hest, der skal have boksro, men som er ved at smadre boksen? Man kan ikke forvente, at hesteejeren selv kan regne den ud,” siger Helle Kristensen. 

 

Samarbejdet med Hestens Værn har været uundværligt for projektet, som er fondsbåret og langt hen ad vejen er blevet til på baggrund af stor passion mellem hestefolk, dyrlæger og forskere. Det dyrlægefaglige indhold er højt prioteret på siden, og det er dyrlæger, der faktatjekker alle artikler om hestens helbred, der er baseret på faglige studier og undersøgelser. Desuden er artikler om træning af hesten blevet til i samarbejde med nogle af landets mest anerkendte beridere som Karin Nissen og Bjarne Nielsen. 

 

“Man skal ikke kunne stille spørgsmålstegn ved, om vores eksperter har fagligheden i orden. Vi udgiver kun artikler, der er baseret på en meget høj grad af evidens, og vi undgår gråzoner som alternative behandlinger, da det er et område, der helt lavpraktisk kan være vanskeligt at finde evidens for.” 

 

Med Velfærdsprisen følger 10.000 kr., som skal bruges på at udarbejde endnu flere artikler til gavn for ryttere og hesteejere – og i sidste ende selvfølgelig vores heste, som vi alle sammen ønsker at passe så godt på som muligt. 

 

“Der er så meget viden om hestehold blandt dyrlæger og beridere i Danmark, og ønsket er, at Uanvendelig.dk skal være med til at bygge bro mellem eksperterne og den almindelige hesteejer. For det hjælper jo ikke noget, at vi har så meget fantastisk viden, hvis den ikke formidles videre til ryttere og hesteejere i et sprog, som de kan forstå”, siger Helle Kristensen.

 

Og hvad skete der så med den hest, som sprang over barrieren, og som gav Helle Kristensen idéen til Uanvendelig.dk? 

 

“Shadow blev erklæret uanvendelig i 2017 – næsten tre år efter hans uheld. Jeg beholdte ham som skovturshest og han havde yderligere to rigtig gode år, før det i 2019 var tid til at sige farvel. Det er vigtigt for mig at understrege, at vi selvfølgelig ikke skal holde vores heste i live for enhver pris, men mange ryttere mangler måske inspirationen og informationen om, hvad deres heste kan holde til efter en skade. Jeg kan ærligt sige, at jeg har udviklet mig som rytter af det forløb, jeg havde med Shadow. For det tvang mig til at udvikle mig på nogle andre områder, og også tænke anderledes omkring hvad ridning egentlig betød for mig. Det fik mig til at udfordre mig selv, og det ville jeg ikke have været foruden.” 

 

For en god ordens skyld skal det nævnes, at Hans-Christian Matthiesen, der er en del af Dressurens Venners bestyrelsen og som til dagligt er dyrlæge hos Hørsholm Hestepraksis, er bestyrelsesformand i Uanvendelig.dk. Han glæder sig over, at Uanvendelig.dk modtager støtte fra Dressurens Venner. 

 

“I sidste ende vil vi jo hestene det bedste, og jeg er glad for, at vi som foreninger kan hjælpe hinanden. Det er en kæmpe fordel, at vi gå sammen og støtte op om hinandens arbejde,” siger Hans-Christian Matthiesen. 

<