< Tilbage

Dommerens dagbog #3: Hesteeftersynet23-07-2021 - 10:30

Hvordan er det at være dommer under OL i Tokyo? Det vil Hans-Christian Matthiesen give os et indblik i, mens han rejser til Japan for at dømme dressur.

Hesteeftersyn – den første del af konkurrencen

 

Dyrlægetjekket eller hesteeftersynet er en fast del af internationale konkurrencer, faktisk skal de fleste heste til de store mesterskaber igennem to eftersyn, som begge skal godkendes af en dyrlæge og præsidenten for ground jury'en. Mange tror, det er dyrlægen, der har det endelige ord, men faktisk er det officielt dommer-præsidenten, der afgør, om hesten kan ”accepteres” eller ikke.

 

Til hesteeftersynet bliver hesten præsenteret oftest af rytteren, men i specielle tilfælde kan en anden få lov til at vise hesten frem, hvis man har en god grund (fx sikkerhed). Eftersynet er en god lejlighed til at få hilst på hinanden, få set hinanden i øjnene og blive tjekket efter i krogene.

 

Konkurrencen starter her – derfor er hesteeftersynet vigtigt. Hesten skal helst kunne stå stille og kunne mønstres i trav frem og tilbage på en angiven bane. Så bliver hesten vurderet: er den ”fit to compete” eller ikke. Hvis der er spørgsmål eller tvivlstilfælde kan hesten komme i ”holding box”, hvor der er en uvildig dyrlæge, som kan undersøge hesten nærmere. De fleste erfarne ground jury-medlemmer kan hurtigt ”spotte” et problem og en rytter kan blive bedt om at skulle mønstre igen (og igen). Først når alle er igennem, så kan startlisten udfærdiges og den næste del af konkurrencen kan fortsætte. Her i Tokyo så langt de fleste heste godt ud, på trods af lang rejse og nye omgivelser. Alt foregik roligt og i god stil. Rytterne tropper op i ”nationale outfits” og hestene er flettet op. Mønstring er noget man skal træne hjemmefra – det er langt fra alle, der har forstået det!

 

Ud af 60 heste, som er her i Tokyo, havde tre meldt fra inden eftersyn og to heste blev ikke accepteret.

Efter hesteeftersyn, som startede kl. 9.30, var det tid til frokost. Vores uniformer er sindssygt varme, og temperaturen er allerede oppe på 32 grader. Jeg fik hilst på Per Nielsen, som er steward ved OL. Dressurbanen er superflot pyntet op med japanske kirsebærtræer og små japanske haveanlæg.

 

I morgen går det løs, der er et par enkelte generalprøver og teknik, der skal prøves af. Jeg skal sidde ved B de næste to dage – det er specielt at dømme fra langsiden, men jeg kan faktisk godt li’ det.

 

#hesteeftersynerogsånogetmanskaltrænehjemmefra

#nuskerdersnartnoget

#godtdererairconidommerburet

 

< Tilbage