< Tilbage

DM 2023: Nanna Skodborg Merrald er dansk mester i dressur05-06-2023 - 20:05

Læs Jytte Lemkows observationer fra DM i dressur 2023 her.

Af Jytte Lemkow

 

SE ALLE BILLEDER FRA DM VED AT KLIKKE HER

 

Det er Nanna Skodborg Merralds og Blue Hors’ år i år. Først vinder hun den 5* Grand Prix Kür ved stævnet i Herning i marts med Blue Hors St. Schufro. Så bliver hun en flot nr. to ved World Cup-finalerne i Omaha på Blue Hors Zepter, og ved det 4* FEI-stævne i Hagen i april bliver hun højt placeret med både Blue Hors Don Olymbrio og Blue Hors St. Schufro. 

 

Sidst men ikke mindst vandt hun for første gang det danske mesterskab i dressur, som består af både Grand Prix og Grand Prix Kür, og det var med Blue Hors Zepter. Det er fuldstændig fantastisk, og unikt at have så mange Grand Prix-heste i spil, og alle af den ypperste kvalitet. 

 

Nu er der jo mange måder at vinde på, men i samtlige klasser og stævner er det sejre opnået i virkelig hård konkurrence. Det danske mesterskab, der – som det har været tilfældet i snart en del år – blev afholdt i det nordjyske hos Helgstrand Dressage, var heller ingen undtagelse. Hele den danske elite var til start, bortset fra Daniel Bachmann Andersen for hvem DM i år ikke passede ind i hans stævneplan. Og hold nu op, hvor er Danmark stærk samlet set i dressur på topplan – ”vi” er jo også regerende verdensmestre for hold – og ikke uden grund. 

 

I alt kom 24 ekvipager til start, og som det altid har været, var der pointmæssigt langt mellem top og bund. Det er prestigefyldt at starte ved et dansk mesterskab og måske er det ganske sundt som tilskuer at få et indtryk af, hvor svært det er at ride svær dressur – for det er ikke toprytterne, der afslører det. Men kun de 15 bedste må starte i Küren, og der må kun startes én hest (Nanna Merrald, Andreas Helgstrand og Anna Kasprzak startede to heste hver i den indledende Grand Prix).

 

Hvis man skal sammenligne de fire højest placerede, så er deres heste vidt forskellige både hvad type og gangartskvalitet angår. Anna Kasprzak, som med Addict de Massa, som ikke har konkurrenternes elegance og store grundgangarter, samler især sine point i de svære øvelser, som den racemæssigt er prædestineret til. Dog kunne man godt ønske sig lidt mere affjedring i piaffen. Til gengæld lavede den i Küren en af de få originale øvelser i mesterskabet: direkte efter en flot galoppirouette gik den ubesværet over i en piaffe pirouette – wauw, det er sjældent set. I alt opnåede de 151,980% og en fjerdeplads (gnsn. 75,990%). 

 

Andreas Helgstrand, firdobbelt dansk mester fra 2005-2008 på fire forskellige heste, og med mange andre titler i bagagen, har i den kun niårige kæmpe store avlshingst Jovian en sjældent stortgående hest med en fantastisk spændstighed og rummelighed i sin trav og galop. Dens sidetraversader i trav og den frie trav og galop er ”out of this world” ligesom passagen er flot affjedrende og udtryksfuld. Til gengæld er det ikke dens glansøvelse at piaffere! Og så er det pænt sagt. Men piaffen er blevet bedre, men der er stadig noget at arbejde på. Andreas Helgstrand sluttede på en tredjeplads med samlet 161,445% (gnsn. 80,722%).

 

Carina Cassøe Krüth, som endnu har en dansk mesterskabstitel til gode, rider jo feltets prima-ballerina – den nu tolvårige elegante hoppe Heiline’s Danciera, og det er altid en fryd at se på. Men det tempo, den bliver redet i, er på grænsen til at virke hektisk. Men især travøgningerne og passagen er imponerende. Det er piafferne derimod ikke. Bagbenene, som er dem, der skal tage øget last, må ikke løftes højere eller tilnærmelsesvis højere end forbenene, og selv om dommernes karakterer ikke afspejlede dette problem væsentligt, er det her, der er en svaghed. I alt opnåede de flotte 163,650% (gnsn. 81,825%) og det er verdensklasse. 

 

Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zepter efter Blue Hors Zack som sin høje alder til trods ”still is going strong” og som Nanna høstede sin holdguldmedalje på i Herning 2022, kunne for første gang stå øverst på sejrsskamlen ved et dansk mesterskab. De opnåede som de eneste at ramme de magiske 80% i Grand Prixen, helt præcist 80,120%, og i Küren blev det til fantastiske 86,850%. Samlet opnåede de 166,970% for de to mesterskabsklasser (gnsn. 83,485%).

 

Blue Hors Zepter, som er 15 år, og som Nanna ikke har startet særlig mange gange, men blev nr. to på i FEI’s World Cup-finale i Omaha, har fx ikke Jovians fantastiske spændstighed og kæmpe trav og galop. Men den har tre meget korrekte og gode gangarter. Den kan altså også skridte, og så er den kolossal øvelsesstærk. Den hviler i sig selv. Den er i balance også med sin rytter. Den bliver ikke pacet. Alle øvelser foregår med lethed og elegance, og bortset fra en lille bitte fejl i changementerne for hvert galopspring i Küren, gik den helt fejlfrit i begge klasser. Og hvad der måske er allermest bemærkelsesværdigt, den kan piaffere, som den øvelse skal se ud. Vægten er forlagt bagud. Bagbenene er korrekt antrukne og arbejder roligt, rytmisk og med stort løft, og forparten er blevet så tilpas aflastet, at der er givet plads til en flot og stor forbensbevægelse. 

 

Det var helt igennem en feel good-præstation i begge klasser, og man fik næsten gåsehud eller tårer i øjnene. Sådan skal dressur se ud – en veltilpas hest som magter alt det, der forlanges af den med ro og overlegenhed. Nannas diskrete måde at sidde på og ride på minder meget om Cathrine Laudrup-Dufours, som seks gange har vundet det danske mesterskab i dressur – sidst i 2022, og som sidder og indvirker på samme diskrete måde. Et kæmpe tillykke til Nanna – hvor var den sejr velfortjent.

 

Som nr. fem fulgte Lone Bang Zindorff med den elegante hoppe Thranegaardens Rostov, som samlet opnåede 151,280% (gnsn. 75,640%). Ganske tæt derefter fulgte som nr. seks Anna Zibrandtsen og Quel Filou med 151,070% (gnsn. 75,535%) og i nogen afstand som nr. syv Nadja Aaboe Sloth med den tiårige hingst Favour Gersdorf som opnåede 148,035% (gnsn. 74,017%). Sidstnævnte gør synlige fremskridt trods det, at hun ikke som dem af sine konkurrenter, der lå foran hende, er fuldtidsbeskæftiget med ridning. 

 

At vejrguderne også var med stævnet var i højeste grad også med til at gøre DM for seniorer 2023 og alle de andre klasser, som stævnet bød på, til en dejlig sommeroplevelse, med megen god ridning at se på. 

 

Resultaterne fra DM 2023 kan læses her.

 

 

< Tilbage