< Tilbage

Cathrine Laudrup-Dufour og Mount St. John Freestyle: "Hold op, et match!"05-11-2023 - 17:34

Klik på billederne for at forstørre dem.

 

Af Jytte Lemkow

 

Wauw! Hold op en hest, hold op et match, og hold op en opgradering af det danske topdressurhold.

 

Den nyhed er for længst ude, at Cathrine Laudrup-Dufour qua sit selskab med familien Zinglersen har fået mulighed for at købe sig ind på den engelskejede 14-årige hannoveranerhoppe Mount St. John Freestyle efter Fidermark/Donnerhall, som tidligere har været redet af ingen ringere end engelske Charlotte Dujardin, en af verdens allerbedste dressurryttere nogensinde. Deres partnerskab holdt imidlertid op, da Charlotte Dujardin op til udtagelserne til OL 2021 i Tokyo foretrak Gio, som i øvrigt indbragte hende en individuel bronzemedalje.

 

På Cathrine Laudrup-Dufours hjemmeside har man kunnet se klip af denne nye kombination og med glæde kunne konstatere, at de både klæder hinanden, så ud til at have fundet rigtig godt sammen og at Freestyle er endog særdeles god til passage og piaffe. 

 

Men så ved landsstævnet i Helsinge den 3. november blev det for første gang alvor – Cathrine Laudrup-Dufour og Freestyle kom uventet til start i Grand Prix, og både publikum og medierne kunne med selvsyn konstatere, hvor godt de to har fundet sammen, og hvilken fantastisk hoppe Mount St. John Freestyle er. 

 

Umiddelbart var indtrykket, at den ingen svagheder har. Den har en yndig, smidig og rummelig trav, også i de frie traver som ikke blev overdrevet, hvilket Cathrine Laudrup-Dufour aldrig gør. Men der indløb en stor fejl i den første af tre. Hoppen sprang i galop i anden halvdel af øvelsen, og det kostede, men det er, hvad der kan ske, første gang der startes i en konkurrence sammen. Paraden ved C med fem skridts tilbagetrædning var nærmest perfekt. Fik de de fortjente 9- eller 10-taller? Man ser sjældent denne øvelse udført bedre: Flot parade, præcist, afslappet, med hel diagonal benflytning og uden modstand. De fleste heste trykker sig bagud eller laver tællefejl. 

Freestyle har en super skridt, både den frie og den samlede. Ren klar firtakt og stor rummelighed i den frie, men nok svært for dommerne at se, da der kun sad tre på kortsiden og det var ned imod dem. Den mindst sensationelle af de tre gangarter er galoppen, men changementerne er store og flotte, ligesom zig zag-galoptraversaden var af fin kvalitet. At der indløb en lille fejl i de 15 changementer for hvert galopspring var en bagatel. Galoppirouetterne derimod kunne centreres en anelse mere, men kommer tid, kommer råd. Og så er der hoppens store styrke – piaffe og passage. Passagen er generelt meget taktfast med stort udtryk. Forbenene løftes, så overarmen er tæt på det vandrette, og bagbenene er lige netop så antrukne, bærende og afskubbende, som de skal være – en super flot øvelse. Men ret beset var der lidt spænding i et bagben nu og da (og måske fordi der er en hvid sok, sås det mere), men det var ikke meget. Piafferne kommer også idealet nærmere, end de fleste af verdens topheste kan præstere. Igen en stor diagonal, regelmæssig og affjedrende aktion med tilpas antrukne og løftede bagben, og uden mere spænding end denne øvelse kræver. Og så er piafferne helt på stedet. Det er der ikke mange heste, der kan, kun Freestyle og Charlotte Dujardins Gio (begge heste har været under mesteren Carl Hesters kyndige piaffeinstruktion). 

 

Og så måske det meste imponerende af det hele. Trods det, at Cathrine Laudrup-Dufour ikke kender hoppen i konkurrencesammenhæng, så blev den redet i en smuk utvungen holdning med en fin og diskret tøjleforbindelse – en ren fryd at se på. Glemmes må heller ikke det meget væsentlige, Cathrine Laudrup-Dufours smukke opstilling og meget diskrete hjælpere. Dressur når det er allerbedst og allersmukkest at se på.  

 

Det samlede resultat blev en klar vinderplads og 76.6 %, hvilket er et resultat, som ikke umiddelbart stod i forhold til det, man så. Mon dommerne fik givet de topkarakterer, som hoppen fortjente – ikke mindst i piaffe og passage? Og blev disses lethed og flotte udtryk tilstrækkeligt honoreret?

 

Dansk dressursport har fået et boost og Cathrine Laudrup-Dufour, som har været ude af topsporten et års tid, er vendt tilbage med fornyet styrke. 

 

< Tilbage