< Tilbage

Susanne Baarup: Fremtiden er lys for dansk dressur26-07-2024 - 11:52

FØLG MED I SERIEN HOS RID BEDRE TV HER

 

 

International dressurdommer Susanne Baarup er blandt de udvalgte, der skal dømme ved OL i Paris 2024. I samarbejde med Rid Bedre TV har vi derfor sat den erfarne dommer stævne til en snak om olympiske lege, dressursporten og hestevelfærd. 
 
De første fem videoer i serien er allerede online og kan ses i deres fulde længde hos Rid Bedre TV. Her deler Susanne Baarup blandt andet sine tanker om, hvad der har gjort dressuren i Danmark til den succes, sporten er i dag.

 

Læs første artikel i serien med Susanne Baarup her

 

Dansk dressur har nemlig oplevet bemærkelsesværdig succes i de senere år, hvilket også har vakt international opmærksomhed. International dressurdommer Susanne Baarup fremhæver flere faktorer, der bidrager til Danmarks stærke position i europæisk dressursport – som især er spændende at følge med i, nu hvor der er OL, og alle de bedste ryttere konkurrerer på den største scene.

 

"Europa er rigtig, rigtig godt kørende dressurmæssigt på meget højt niveau. Og der er det jo så mest Danmark, Sverige, Tyskland, Holland og England," siger Susanne Baarup. Hun påpeger dog, at niveauet falder lidt i Sydeuropa: 

 

"Når vi så kommer lidt mere sydpå med Italien, Spanien, Portugal, så er det ikke lige så højt niveau, som resten af Europa er mere nordpå."

 

Men Danmarks succes er ikke til at tage fejl af. Det kulminerede i 2022, hvor Danmark blev verdensmester i holddressur – med tre af de ryttere på holdet, der også er med i Paris, nemlig Cathrine Laudrup-Dufour, Nanna Skodborg Merrald og Daniel Bachmann Andersen. En af de væsentligste grunde til Danmarks succes er det omfattende og effektive system for unge ryttere. 

 

"Vi har et rigtig, rigtig godt system for de unge mennesker. For det første har vi gode heste i Danmark. Der bliver avlet rigtig mange gode heste, og det har de jo også fået øje på i udlandet," siger Baarup. Dette system inkluderer blandt andet den populære ECCO Cup, som har eksisteret i næsten 25 år.

 

Den systematiske tilgang til dressur på konkurrenceplan har ført til, at danske ryttere har fået en solid rutine i at ride Kür-programmer og senere opnå høje præstationer på de internationale scener. 

 

"I starten for år tilbage, når vi kom til udlandet, så var danskerne meget bedre end alle de andre," siger Baarup. Hun understreger, at flere af de nuværende topryttere, som Cathrine Laudrup-Dufour, Nanna Skodborg Merrald og Daniel Bachmann Andersen alle har været en del af dette system, hvilket viser dets effektivitet.

 

Baarup er stolt af de danske præstationer og fremhæver de mange medaljer, Danmark har vundet ved europæiske ungdomsmesterskaber. 

 

"De sidste mange år har vi jo fået medaljer ved Europamesterskaberne, både for pony, junior og young rider. Og nogen har fået individuelle medaljer, så vi er virkelig på rette vej," siger hun. Hun bemærker også, at danske ryttere er kendte og respekterede blandt internationale dommere: 

 

"Mange af dommerkollegaerne kender jo navnene på de danske ryttere. Ikke kun på seniorerne, men også de unge, og de ved, hvordan de klarer sig."

 

Ser vi lidt ind i fremtiden, er der også store forventninger til det danske hold i Paris.

 

“Jeg tror helt klart, vi har medaljechancer," siger Baarup og henviser til de positive statistikker, der peger på danske medaljechancer. Desuden understreger Susanne Baarup vigtigheden af korrekt ridning og træning, som vi er gode til i Danmark. 

 

"Hestene bliver mere og mere ekstraordinære med store gangarter og det er ædle heste. Men de skal jo rides korrekt, før det ligesom giver pote," siger hun. Hun håber på, at dansk dressur fortsat vil være et foregangsland og inspirere andre nationer til at forbedre deres systemer for unge ryttere.

 

FØLG MED I SERIEN HOS RID BEDRE TV HER – og hold øje med Dressurens Venners hjemmeside sociale medier under OL, hvor vi selvfølgelig følger årets højdepunkt i dressur.

 

 

< Tilbage