Forside
Artikler
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Om foreningen
Kontakt
Forside
Artikler
Arkiv 2024
Arkiv 2023
Arkiv 2022
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Arkiv 2018
Arkiv 2017
Arkiv 2016
Arkiv 2015
Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2011
Arkiv 2010
Arkiv 2009
Arkiv 2008
Arkiv 2007
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Om foreningen
Kontakt
< Tilbage
OL i Paris: Heldet var ikke helt med de danske ryttere
04-08-2024 - 22:25
Tekst af Jytte Lemkow
Foto af Kristine Ulsø Olsen / Ridehesten.com
Efter det mega flotte resultat i holdkonkurrencen, hvor danskerne jo som bekendt kun blev slået af tyskerne med en brøkdel og fik en flot sølvmedalje, og Cathrine Laudrup-Dufour med Freestyle opnåede klassens højeste point, var barren naturligvis sat højt til den individuelle kamp om guld, sølv og bronze i dag.
Der er et ordsprog, der siger: Træerne vokser ikke ind i himlen – og det gjorde de så desværre heller ikke for de danske dressurryttere i Kür, i hvert tilfælde ikke hvis det var en individuel medalje, der var målet, og det var det jo. Mindst én i hvert fald.
De danske ryttere havde startnummer: 12 – Daniel Bachmann Andersen, 13 – Nanna Skodborg Merrald, og 18 og sidst Cathrine Laudrup Dufour, hvilket vel regnes for en fordel at ride sidst, men det kræver rigtig gode nerver og dem har Cathrine jo som bekendt.
At det ikke blev til en individuel medalje, er nok de fleste bekendt.
Selv om de ikke havde chancer for en topplacering, var der i klassens første halvdel forbavsende fin ridning, og som dagen skred frem, blev det også på grund af seedningen bedre og bedre. De fleste ryttere kan lide at ride Kür, kan lide at ride til selvvalgt musik, og kan lide at have komponeret deres program selv.
Daniel var den første af danskerne i ”ilden” (det er stadig varmt i Paris). Daniel startede lidt usædvanligt ud i fri trav – som var mega flot, det er Vayrons stærke side, men snart kom der en piaffe, som var beskeden i energi og løft. Programmet indeholdt også 2 x 1,5 galoppirouette og den fri galop var igen et højdepunkt. Både changementerne for hvert andet og hvert galopspring var fejlfrie. Programmet sluttede af med endnu en fri trav-passage og en såkaldt vifte i piaffe, og nedridning af midterlinjen i passage med én hånd. Der var (vist) ingen deciderede øvelsesfejl, men samlet virkede den store hingst lidt træt i starten. Tre svære dressurklasser på få dage er også ”hård kost”, især for en hest af Vayrons størrelse. De opnåede samlet 84,850% bestående af den tekniske del, som fik 77,214%, og den kunstneriske, som fik hele 92,486%. Det rakte til en syvendeplads.
Nanna lagde stærkt ud med indridning i passage efter paraden til fin musik. Programmet indeholdt mange svære komponenter såsom sidetraversade i passage, og halvpirouette i piaffe, Der var imidlertid også nogle decideret øvelsesfejl. Lidt i serien med changementer for hvert andet galopspring, men især for hvert galopspring. Ikke underligt hvis hestene er ved at være trætte.
I alt opnåede de 83,050% fordelt med 76,017% for det tekniske og 90,029% for det kunstneriske. Det er jo et flot resultat, og det rakte til en niendeplads.
Spændingen var næsten uudholdelig, da Cathrine på Freestyle red ind på banen som sidste rytter, for nogle af de værste konkurrenter havde gået rigtig godt. Cathrine havde ”slået et stort brød op” – måske lidt for stort med megen passage og flotte piaffer også i drejninger. Men hvo intet vover – intet vinder. Men et anspring i en fri trav kostede dyrt, og en lidt mindre vellykket galoppirouette til højre trak også ned. Men der var bl.a. en flot pirouette i piaffe efterfulgt af galoppirouette og mod slutningen en drejning i piaffe. Efter at have set hele klassen var min og også andres mavefornemmelse nok, at det rakte til en bronzemedalje. Men det gjorde det som bekendt desværre ikke. Cathrine og Freestyle opnåede 88,093% (det er jo vildt flot) med 79,071 for det tekniske og hele 97,114 for det kunstneriske. Det blev desværre kun til en femteplads.
Klassen blev vundet af tyske Jessica von Bredow-Werndl ligesom for tre år siden i Tokyo på nu 17 årige Dalera BB med hele 90,093% fordelt med 82,357% for den tekniske værdi og hele 97,829% for den kunstneriske. Hun havde også et smukt program på en samarbejdsvillig hest, og det er en fornøjelse at se på. Halen er dog stadig for urolig, og den samlede skridt er decideret svag, men at vælge Edith Piaff-musik og -sang til en Kür til OL i Paris tager naturligvis kegler (hun har redet til den musik før).
Isabell Werth har klaret sig bedre og bedre på Wendy for hver start. Jeg syntes, den havde en lidt stor højrepirouette, at passagen var lidt mat, og at den stadig bør give bedre efter i sine ganacher, selv om det var blevet bedre. Og så er Isabell ikke en sylfide til hest som så mange af de væsentlig yngre konkurrenter. Rytterens elegance hører også med i et Kür-program. Men kæmpe erfaring har hun. Dette er hendes ottende Olympiske Lege og hun har vundet flere olympiske medaljer end nogen anden atlet i historien. Hatten af for det. Bjarne Nielsen, som jo så fortrinligt har speaket alle fire dressurdage hos TV2, jublede, så lyt hellere til ham end til mig!
Den regerende verdensmester i Grand Prix Special og Grand Prix Kür, Charlotte Fry fra Storbritannien på den imponerende hollandske hingst Glamourdale, havde i Küren virkelig fundet formen og viste et flot Kür-program med dejlige sidebevægelser, flotte flotte øgninger i både trav og galop, flotte changementserier, flot passage og fine piaffer. Ja, med langt større kvalitet end jeg så i Wendy. Men med lille margin til sølvet vandt Charlotte Fry og Glamourdale bronze.
Et par, som i Küren virkelig fandt formen, var feltets "mannequin" hollandske Dinja van der Liere på den smukke og i Küren ekstremt velgående hingst Hermes.
Der indløb absolut ingen fejl, dommeren ved K gav den f.eks. ikke under 8 i nogen øvelse overhovedet. Deres program var fyldt med høj sværhedsgrad inkl. flotte piaffer også i drejning og flot passage . Kun den frie trav var lidt mat. De opnåede 88,432%, fordelt med 80,432% for det tekniske og 96,543% for det kunstneriske. Deres smukke indsats blev belønnet med den lidt utaknemmelige fjerdeplads. Dinja kan tage Cathrine i hånden, begge havde fortjent at stå med på sejrsskamlen. At de ikke gjorde det, vidner blot om det høje sportslige niveau dressuren ved disse Olympiske Lege, men vi var mange, der nød deres flotte ridt.
Det er helt vemodigt, at dressuren ved disse Olympiske Lege er slut, men alle er trætte, og der har været vist virkelig god sport med et niveau som aldrig før. Og det blev til en dansk sølvmedalje for hold. Den må vi glæde os inderligt over.
Hvis nogen har lyst til at gå ind og nærlæse resultater, kan det gøres på: Paris2024live.fei.org
Næste gang om fire år i 2028 bliver det i Los Angeles i Californien. Til den tid slipper I nok for mine kommentarer!
< Tilbage