Ikke i skolegården – men på dressurbanen.
Af Hans Christian Matthiesen
Alexander Yde Helgstrand og Anders Sjøbeck Hoeck blev henholdvis nummer et og to ved DRF's juniormesterskab i Ringsted.
De to herrer præsterede solide og stabile præstationer over tre dage – og med god afstand til pigerne.
Alexander med en tydeligt forbedret opstilling (hvilket kan være svært i overgangen fra pony til hest) og med god og følsom kontakt til hesten Grevens Sa’va (14 år gammel hoppe efter Soprano). Kun ganske få justeringer og små misforståelser i overgange blev det til. Hvis de holder stilen, kan de blive et god bud på en landsholdsplads i juniortruppen og måske endda med en plads på medaljepodiet næste år til EM. Kombinationen af rytter og hest er velovervejet, og de repræsenterer god og korrekt ridning. Alexanders erfaring fra ponystævner med de mange ECCO Cups gjorde sig tydeligt gældende i küren, hvor han med godt overblik lagde sig i spidsen med over 80%.
Anders, der desværre ikke var med ved dette års EM i Italien, red den kun 8-årige Blue Hors Zwopper efter Blue Hors Zack med stort overskud. Helhedsindtrykket er imponerende og de to matcher hinanden særdeles godt. At hesten på grund af sin unge alder stadig mangler erfaring blev godt manøvreret af Anders, som formåede at give hesten den støtte, der skulle til for at vise tre flotte programmer med kun ganske få fejl. Hvis de fortsætter det gode grundarbejde og forfiner formen, får vi helt sikkert dem at se i pladseringerne fremover.
Sara Aagaard Hyrm og Skovborgs Romandinov (13 år gammel efter Blue Hors Romanov) fik bronze til dette års juniormesterskab. Sara var med på det danske EM-juniorlandshold i Italien i år. Deres erfaring og samspillethed var tydelig at se, og med stor pointsikkerhed red de sig til tredjepladsen.
Den ”store” juniorklasse
Startfeltet var stort i juniorklassen. Den første dag talte den 39 ekvipager. De havde alle kvalificeret sig til at ride DM, og for flere var det første gang. Man kvalificerer sig ved at ride 3 x 63 til C-(distrikts)stævner. Det kunne der måske ændres på til næste år med fx en start til landstævne eller lignende. Spredningen var stor og hestematerialet varierede en del.
Men fælles for mange, og det er forståeligt nok, er, at der er en del nerver på – specielt den første dag. De fleste af de 24 bedste, der kvalificerede sig til anden dag, red betydeligt bedre og mindre nervøst, i passende tempo og med større lethed fortil.
Kür-klassen var med de 15 bedste. Mange havde gjort sig umage, opfindsomheden var stor og med god og tilpasset musik. Det er tydeligt at se, at en del af overskudet hos rytterene skyldes erfaring fra blandt andet ECCO Cup.
Krav til junior-niveauet
Juniorklassen, som ligger på M-niveau, dvs. med samlet trav og galop, traverser og changementer, kan være en stor ”mundfuld” for urutinerede kombinationer og/eller unge heste. Flere havde lært sig øvelserne, men med grundlæggende problemer med takt og kontakt. Kravet til samlingsgraden er ikke stort, men det er vigtigt, at hesten viser en grad af selvbæring og går ensartet frem med godt flow og sving. Kontakten skal være let og stabil, formen må ikke være for snæver eller dyb fortil, hvilket var tilfældet hos flere ekvipager. En lukket og ”tilfreds” mund var heldigvis kendetegnede for flere, men også et krav for at få gode karakterer (der var TD-tjek af udstyr og mund efter hvert ridt).
Dressur er svært
Dansk dressur er godt på vej. Der er et stort potentiale og en vilje til at forbedre kvaliteten og det korrekte i ridningen. Det er mere forståelsen og følelsen for, hvornår noget er ”på plads” og hvordan man får hesten til at føle sig tryg – ikke kun på hjemmebane, men også på konkurrencebanen – der kan forbedres. At arbejde med heste handler for en stor del om selverkendelse og tålmodighed.
Alexander Yde Helgstrands kür: