Dressurens Venner samledes i Christian den VIIIs Palæ til fagligt oplæg om OL og efterfølgende middag.
Formanden for Dressurens Venner H.K.H. Prinsesse Benedikte havde torsdag aften indbudt venner og hovedsponsorer af Dressurens Venners til et spændende dressurfagligt oplæg og efterfølgende middag. Prinsessen bød forsamlingen velkommen og takkede de fremmødte for at bakke op om Dressurens Venner. Samtidig fortalte hun om Dressurens Venner som forening og vigtigheden i at bevare det gode horsemanship i dansk dressur, så man sikrer, at det altid er glade og sunde heste, der repræsenterer Danmark nationalt som internationalt.
Herefter præsenterede Prinsessen aftenens panel, som bestod af bestyrelsesmedlem i Dressurens Venner og internationale dressurdommer Hans-Christian Matthiesen, landstræner i dressur Prinsesse Nathalie, holdleder for dressurlandsholdet Helle Krasnik Trolle og dressurrytter og dobbelt OL-deltager Anna Kasprzak.
Hans-Christian Matthiesen, der er blevet udvalgt til at skulle dømme dressurkonkurrencerne, når der næste afholdes OL i Tokyo, indledte oplægget med at fortælle om, hvordan man kommer i betragtning og bliver udvalgt til at skulle dømme de olympiske dressurkonkurrencer. Desuden gav han et indblik i, hvordan pointgivningen og rangeringen af starttiderne har ændret sig. Til OL i Tokyo forsøger man sig nemlig med et nyt system, der skal gøre dressur som sport mere “spiselig” ved at introducere et pointsystem, der er mere sammenligneligt med andre sportsgrene.
“Man har prøvet at lave formatet om for at gøre det mere spændende og mere TV-venligt i håb om, at spændingen i konkurrencerne bevares og medaljernes placering først afgøres i allersidste heat,” forklarede Hans-Christian Matthiesen. Til det supplerede Helle Krasnik Trolle med en kommentar om, hvordan hun har oplevet, at det nye pointsystem har gjort konkurrencen mere spændende og skabt stor holdånd, når hun har været ude og se systemet blive testet til stævner forud for OL.
Hans-Christian Matthiesen har på baggrund af, at han er udvalgt som OL-dommer, allerede været i Tokyo, og han har derfor set de faciliteter, der venter den trup af ryttere, som udtages til at skulle repræsentere Danmark i dressur ved OL.
Og begejstringen over forholdene lagde Hans-Christian Matthiesen ikke skjul på. Ifølge ham er der fuldstændig styr på alt fra staldene til ridehuset med naturlig ventilation.
“Det er helt i top og lavet af de bedste materialer. Og hele pladsen er indrettet sådan, at der ikke er for store afstande mellem stalde og baner. Det er virkelig snedigt lavet og der venter ryttere og heste nogle meget fine forhold,” fortalte han begejstret og viste fotos fra staldene, som allerede stod klar, da Hans-Christian Matthiesen var i Tokyo i oktober.
Noget, der har skabt en smule bekymring, er varmen i Tokyo, da sommeren er på sit højeste, når OL begynder i slutningen af juli næste år. Hertil fortalte Hans-Christian Matthiesen om kølefaciliteter til hestene og om hvordan ridehuset på “bedste japanske facon” arkitektonisk er lavet således, at konstruktionen naturligt tager luft ind, så man undgår at benytte sig af aircondition, men som stadig sikrer en svalende atmosfære for heste og ryttere, når de træner og varmer op.
Netop forholdene for heste og ryttere er selvfølgelig også noget, landstræner Prinsesse Nathalie og holdleder Helle Krasnik Trolle interesserer sig meget for. De to skal i begyndelsen af næste år afsted på “studietur” til Tokyo, hvor de skal se – og smage og føle – på alt det, der venter de danske repræsentanter til OL.
“Vi skal smage på både vand og hø, vi skal se lejlighederne og værelserne og prøve at ligge i madrasserne, og vi skal smage på maden. Alt sammen så vi bedst muligt kan forberede atleterne, inden de skal afsted. Men vi ved allerede, at der ned til mindste detalje er tænkt på atleterne fra arrangørernes side,” fortalte Helle Krasnik Trolle.
Hun fortalte også, at landsholdets bruttotrup kommer til at deltage i det, Dansk Idræts Forbund kalder “Hollywood Day”, hvor danske atleter på tværs af sportsgrene samles i Experimentarium i Hellerup en dag i december, hvor de vil få medietræning og høre om alle de praktiske foranstaltninger i forbindelse med at skulle deltage i OL.
Derudover vil landstræneren og holdlederen afholde en bootcamp i april 2020, hvor formen på både heste og ryttere testes, ligesom der igen vil være medietræning og rytterne vil blive sat ind i regler og retningslinjer forud for OL, og landsholdets dyrlæge vil også være til stede. Et lignende arrangement blev med økonomisk støtte fra Dressurens Venner afholdt forud for EM i Rotterdam tidligere i år, og holdlederen og landstræneren takkede foreningen og understregede, at det at kunne samle rytterne til flere sammenhængende intensive træningsdage har meget positiv indflydelse på hele holdet, der sendes afsted til en slutrunde. Bootcampen i april 2020 er støttet af Team Danmark.
Panelets rytterrepræsentant Anna Kasprzak er bruttotruppens pt. mest erfarne rytter i OL-sammenhæng, da hun deltog ved legene både i London i 2012 og Rio de Janeiro i 2016. Hvorvidt Anna Kasprzak skal repræsentere Danmark til et OL for tredje gang, er endnu for tidligt at sige, men forberedelserne har været længe undervejs.
“Jeg er i en lidt anden situation denne gang, for i London og Rio red jeg på den samme hest, men nu har jeg to nye, som endnu er unge, og jeg kender dem ikke ret godt endnu. Så vi skal starte en masse nationale og internationale stævner nu, men vi knokler på,” forsikrede Anna Kasprzak, og Prinsesse Nathalie supplerede hende:
“Vi er i en meget heldig situation lige nu, for vi står ekstremt stærkt. Vi har faktisk aldrig stået så stærkt som nu. Vi har ikke kun tre, vi har op mod otte ekvipager at vælge imellem til de tre pladser, som det ser ud nu. Og det er alle dygtige ryttere, så det ser virkelig godt ud,” lød det håbefuldt fra landstræneren.
Den endelig trup på tre ekvipager udtages efter CHIO Aachen i begyndelsen af juni 2020, men allerede ved det femstjernede dressurstævne i Herning i marts vil de danske rytteres præstationer have indflydelse på, hvorvidt de stadig er i betragtning til en af de tre eftertragtede OL-pladser.
“Vi får et femstjernet stævne til Danmark i marts, hvor der vil være god konkurrence, og Nathalie og jeg får mulighed for at se rytterne i ilden. Det er virkelig godt for os, fordi det kan hjælpe med at gøre bruttotruppen mindre,” sagde Helle Krasnik Trolle.
I begyndelsen af juli vil de tre heste, som skal til OL, gå i karantæne i en uge og herefter flyves de fra Liège til Tokyo, hvor de lander i god tid før konkurrencerne begynder, så de stille og roligt kan vænne sig til de japanske forhold.
“Det er jo heste og ikke bare en ketsjer, vi rejser med, så vi sørger selvfølgelig for, at rejsen foregår helt på hestenes præmisser. Vores dyrlæge er med i karantænen og han står klar, når hestene lander, ligesom vi selvfølgelig har en groom med ombord sammen med hestene,” forsikrede Helle Krasnik Trolle, og Morten Schram Rodtwitt, generalsekretær i Dansk Rideforbund, indskød, at hvad end Helle og Nathalie beder om, for at hestene får en så optimal rejse som muligt, det kan de få.
Morten Schram Rodtwitt afsluttede aftenens oplæg med at fortælle om de internationale idrætspolitiske forhold, der i øjeblikket optager Dansk Rideforbund, nemlig at Rusland på grund af snyd risikerer at blive udelukket fra OL i Tokyo. En situation, som Morten Schram Rodtwitt kalder “vidtgående og afgørende” for international idræt. Hvilke sanktioner, Rusland påføres, afgøres den 9. december.
Aftenens faglige indslag sluttede med, at H.K.H. Prinsessen Benedikte takkede oplægsholderne for at dele deres viden, og efterfølgende havde Prinsessen inviteret til middag, hvor dressursnakken kunne fortsætte et par timer.