< Tilbage

Facts om SAAB Top 10 Dressage03-12-2019 - 11:22

Jytte Lemkow skriver om SAAB Top 10 Dressage til Sweden International Horse Show.

Af Jytte Lemkow

 

SAAB Top 10 blev for første gang afviklet i 2017. Ophavsmanden til denne idé var svenske Patrik Kittel, og tyske Isabell Wehrt, den mest vindende dressurrytter nogensinde, bakkede med det samme idéen op. Konceptet var og er at få verdens absolut bedste ryttere og heste til start, og de højeste pengepræmier nogensinde inden for dressursporten skulle lokke dem til Stockholm i første adventsweekend i forbindelse med det traditionsrige Sweden International Horse Show. Dette blev tidligere afholdt i Globen inde i Stockholms centrum, men er nu flyttet udenfor byen og finder sted i det store fodboldstadium Friends Arena i Solna, der selvfølgelig til lejligheden er overdækket.

 

SAAB satser stort på dressursporten i Sverige og ikke kun som storsponsor for det 5* SAAB Top 10 hvis tanke det var, at de otte ryttere, der ligger øverst på FEI’s verdensrangliste, skulle være selvskrevne til at modtage en invitation, og blandt disse otte skulle der være mindst én svensk rytter. Derudover ville der blive givet to wildcards til to ekvipager, som her og nu viser topform. Derudover skulle der findes to reserver.

 

I 2017, hvor konkurrencen under SAABs sponsorat fandt sted for første gang, var den samlede dotering på 158.000€ plus en VW Tigvan til vinderen af Küren. I år var der ingen bil (man har nok tænkt; hvad skal Isabell Wehrt dog gøre med alle de biler, hun vinder), for hun vandt både forgængeren for SAAB Top 10 Dressage i 2016, og selve SAAB Top 10 i både 2017 og 2018. Til gengæld er den samlede præmiesum i dag i Grand Prixen 100.000 svenske kroner fordelt på de fem første ryttere med 30.000 til vinderen, og i Küren en samlet præmiesum på 2.400.000 svenske kroner (ja, I læste rigtigt), heraf de  720.000 svenske kroner til vinderen, 500.000,- til nummer to, og selv de sidste fire får 75.000 svenske kroner. Så det kan godt betale sig at starte hestetransporten og køre til Stockholm, hvis man er så heldig og så priviligeret at blive inviteret.

 

Men navnet Top 10 indikerer for omverdenen, at det er en konkurrence for verdens 10 bedste ryttere. Det viser sig imidlertid ikke at være så let at motivere alle de absolutte topryttere til at komme trods de store pengepræmier og overhovedet at komme med deres bedste heste. I år var det kun tyske Isabel Werth (2), som til gengæld også indtager pladsen 1 og 9 med andre heste, tyske Helene Langehagenberg (6) og Cathrine Dufour (7), der var blandt de 10 bedst placerede på verdensranglisten, i hvert tilfælde med de heste, de startede på. Svenske Terese Nielshagen, som med Dante Valentino altid er en fornøjelse at se på, ligger som nr. 19, svenske Patrik Kittel er på Well Done de la Roche nr. 21 (men er nr. 14 med Delaunay), tyske Jessica von Bredow-Wendl er med Zaire nr. 28 (men nr. 4 med tophesten Dalera BB), hollandske Emilie Schollens, en af Hollands unge håb, er med Desperados nr. 32, det unge svenske talent Antonia Rammel er nr. 33, og igen fra Holland, Anne Meulendiks med Avantgarde, er nr. 37. Svenske Michelle Hagman Hassink er uden for top 50-listen. Hun erstattede Dorothee Schneider (3 og 27), der havde givet tilsagn om at komme, men som i stedet startede ved World Cup-kvalifikationen i Madrid samme weekend, hvor hun vandt alt. Så rent rangeringsmæssigt må man sige, at årets flok med nogle få undtagelser var temmeligt langt fra konceptets mål – i hvert fald på deres bedste heste. Men der var stadigvæk meget god ridning at se på. At rytterne fra USA ikke har lys til at omstille deres heste til de nordlige kuldegrader er forståeligt, hvis det er deres begrundelse for ikke at komme. Men hvor var fx Charlotte Dujardin fra England, irske Judy Reynolds og de bedste hollændere?

 

For det er vel ikke sådan, at pengepræmiernes størrelse ikke spiller den store rolle for en del af toprytterne? 

< Tilbage