Tekst og fotos af Jytte Lemkow
SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.
”Træerne vokser ikke ind i himlen” – dette ordsprog måtte Cathrine Laudrup-Dufour desværre sande ved dette års Lövsta Top 10 Dressage, som siden 2017 bliver afholdt i forbindelse med Sweden International Horse Show i Stockholm første søndag i advent.
Hidtil har det været SAAB, der sponsorerede denne konkurrence, som er verdens højest doterede og som består af Grand Prix og Grand Prix Kür til musik. Ideen var og er at samle de ti højest placerede på FEI’s verdensrangliste, og det var tæt på at lykkes i år:
Til start var vinderen fra sidste år, og etter på ranglisten, Jessica von Bredow-Werndl med sin topheste Tsf Dalera BB fra Tyskland. Nr. to og tre Cathrine Laudrup-Dufour med henholdsvis Vamos Amigos, som jo er gået tilbage til sin engelske ejer, og Bohemian; nr. fire Isabell Werth ligeledes fra Tyskalnd på Quantas, nr. fem Carina Cassøe Krüth på Heiline’s Danciera, nr. seks hollandske Dinja van Liere, ikke på førstehesten Hermes, men Hartsuijker, nr. otte initiativtageren til denne specielle konkurrence, svenske Patrik Kittel på Touchdown, som er bosiddende i Tyskland, nr. ni Daniel Bachmann Andersen, ikke på Marshall-Bell, der er gået tilbage til sin østrigske ejer, men på Zippo M.I., nr. 10 Frederic Wandres fra Tyskland, ikke på VM-hesten Duke Of Britain men Famoso, nr. 13 Therese Nilshagen på Dante Weltino ligeledes bosiddende i Tyskland, og udenfor ranglisten på noget, der kunne kaldes et wildcard, Andreas Helgstrand på kun otteårige Queenspark Wendy. Danmark havde altså fire ekvipager med ud af ti – helt fantastisk.
Cathrine Laudrup Dufour kom til Stockholm med en glorværdig sæson bag sig: fem Grand Prix-sejre ud af fem i Aachen, heraf to med Bohemian, Danmarksmester 2021 på Bohemian, ankermand på det guldvindende verdensmesterskabshold i Herning i år på Vamos Amigos, individuel sølvmedaljevinder såvel i Grand Prix Special som i Kür stadig på Vamos Amigos i Herning. Så forventningerne var tårnhøje i år. Cathrine, som er vildt populær også der, har været med, siden denne helt specielle konkurrence blev indført i 2017. Hun vandt den endda hårfint i 2019 over legendariske Isabell Werth fra Tyskland på Weihegold, og blev sidste år nr. to til verdensetteren, Jessica von Bredow-Werndl og Tsf Dalera BB.
I den indledende Grand Prix lignede Bohemian sig selv og stod fx som en statue i indridningsparaden. Den gav, da programmet var i gang, også indtryk af motivation, og man kunne som sædvanligt nyde den særlige harmoni, der er mellem den og Cathrine med høj kvalitet i øvelserne uden tilsyneladende besvær for hesten. Men i den første piaffe skete der noget, som var helt usædvanlig for Cathrines måde at vise sine heste frem på. Bohemian var tydelig uvillig og utilpas. Meget værre blev det i den anden piaffe, som nærmest mislykkedes, da hesten nægtede at piaffere. Det samme kunne man konstatere i den afsluttende piaffe, som blev i to afdelinger og hvor Cathrine beroligede hesten med et klap og derefter fik nogle reelle piaffetrin til sidst. At have så store problemer i piafferne og de dertil hørende overgange kostede desværre dyrt, og samlet opnåede de 73,61% og en for dem usædvanlig syvendeplads.
Da startlisten til den afsluttende Kür-klasse til musik forelå, var den uden Cathrine Dufour og Bohemian. Det forlød, at Bohemian havde trådt sig i den første piaffe, og at såret gav smerte og krævede smertestillende medicin (som udelukker en hest fra at starte). Det var bare så ubeskriveligt ærgerligt og synd for Cathrine og hendes crew, der havde kørt den lange vej til Stockholm, og det var synd for dem af publikum, som elsker at se på dette par.
Men en ”ulykke” kommer sjældent alene. Andreas Helgstrand startede den kun otteårige hoppe Queensparks Wendy som nr. to i klassen. Et stykke inde i travprogrammet kunne man se, at skummet i hestens mund blev lyserødt, og overdommeren i klassen, danske H.C. Matthiesen stoppede dem naturligvis. Blod i munden – selv om det også kun er lidt – giver diskvalifikation, og også for resten af stævnet. To ryttere ude til den afsluttende Grand Prix Kür, det er aldrig sket før i Top 10 Dressage, og desværre var de danske begge to!
Men heldigvis reddede Carina Cassøe Krüth den danske ære. I begge klasser blev Carina og Heiline’s Danciera en flot nr. fire med henholdsvis 78,913% og 82,825%. De var også i Stockholm sidste år, hvor de blev nr. tre efter Jessica og Cathrine, og kendte forholdene. Hoppens trav og passage er besnærende – den bevæger sig yndefuldt og let, og det er egentlig kun piafferne, som er en svaghed, fordi hoppen ikke som foreskrevet løfter forbenene højere end bagbenene, som burde tage mere vægt. Det nye Kür-program indeholdte også alle de svære øvelser med changementer på buet spor, drejning i piaffe, 1,5 galoppirouetter osv., og det blev honoreret med 82,825%.
Da Daniel Bachmann Andersen var i gang med sit Grand Prix-program på den 10-årige vallak Zippo efter Blue Hors Zack, som han selv har redet utallige konkurrencer og mesterskaber på, og som jeg ikke har set før, tænkte jeg efter nogle øvelse: Dem kan jeg li’! Ingen forkerte spændinger i bagbenene (som hos Marchal-Bell), ingen piskende hale, ingen overdrivelser men ro og harmoni uden at være prangende, men med et godt fundament at bygge videre på. Zippo er endnu ikke så rutineret på Grand Prix-niveau som konkurrenterne, hvilket opbygningen af dens Kür-program også vidnede om. Det var ikke så komprimeret rent øvelsesmæssigt, og der indløb reelle fejl. De sluttede derfor på ottende og sidstepladsen i Kür Med 77,385% – samme placering som i Grand Prix, hvor Daniel delte ottendepladsen med svenske Therese Nilshagen på Dante Weltino, da begge fik 73,674%.
Sverige har i Antonia Ax:son Johnson en generøs heste- og dressurelsker, som vi har det i Hanni Toosbuy Kasprzak. Også Antonia Ax:son Johnson har fokus på ungdommen og støtter mange tiltag inden for dressursporten for de unge. Da SAAB afsluttede sit sponsorat til Top 10 Dressage, rettede Patrik Kittel, hvis projekt Top 10 Dressage jo er, sit blik imod Antonia Ax:son Johnson, der ejer stutteriet Lövsta. Og som hun sagde: Patrik tager ikke et nej for et nej, og så blev det et ja. Begrundelsen for hendes tilsagn var, som hun sagde ved en pressekonference, også, at Sverige ligger så langt uden for Centraleuropa, at det er svært for ungdommen at se god udenlandsk ridning der. Derfor var en konkurrence som nu Lövsta Top 10 Dressage en super lejlighed for ungdommen til at se noget af verdens bedste dressur. Uden at skulle rejse for langt.
SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.