< Tilbage
DM 2024: Cathrine og Freestyle var i en klasse for sig28-05-2024 - 18:35
Tekst og foto: Jytte Lemkow
Dansk mesterskab i dressur for seniorer, som for første gang fandt sted på Vallensbæk Rideklubs stort anlagte faciliteter i den forgangne weekend, kunne lidt flabet beskrives således: Der var Cathrine Laudrup-Dufour på hesten Mount St. John Freestyle og så de andre. Og blandt de andre 27 var der stor spredning blandt top og bund. Det har der altid været i de 50+ år, jeg har dømt eller fulgt DM i dressur, men i takt med at niveauet er konstant stigende blandt toprytterne, var det måske på tide at stramme adgangskravet, så denne afstand blev mindre markant.
I disse tider, hvor debatten raser omkring hestevelfærd og om berettigelsen i overhovedet at sætte sig op på hestene, var det ekstra velgørende at se, at det kan lade sig gøre at træne en hest til det allerhøjeste niveau, så den fremstår som en glad atlet med ørene konstant fremme, med en rolig hale, nøjagtigt sådan placeret med sit hoved som reglerne foreskriver: med næseryggen enten i eller let foran det lodrette plan og med en helt lukket og let skummende mund. Det kan altså også lade sig gøre at træne en hest – medgivet som er bygget til det – så den lægger vægt bagud til nogle tilpas antrukne bagben, så man som tilskuer får den oplevelse, at bagpart og bagben er det egentlige kraftcenter, hvorfra al energi udgår.
Freestyles piaffer er f.eks. det nærmeste, man kommer idealet af denne dressursportens aller sværeste øvelse, hvilket kun er de færreste heste forundt: absolut på stedet med flot udtryk, og korrekt diagonalt løft at udføre denne travagtige bevægelse på stedet (travagtig fordi der ikke som i traven er et svævningsmoment). Også overgangene til og fra piafferne er nærmest ideelle og den efterfølgende passage er også flot og udtryksfuld, men ikke altid med helt optimalt løft nok bagtil.
Nu kan man nemt få indtryk, at hos dette par var alt næsten perfekt. Skridten er imidlertid ikke Freestyles stærkeste gangart, og der indløb fx begge dage småfejl i nogle af de frie traver og i en af serierne for hvert galopspring i Küren. Men så længe har de to, Cathrine og Freestyle, jo heller ikke arbejdet sammen.
Deres Kür, som vist blev fremført for første gang her i landet, var naturligvis ultra svær med nøjagtig passende musik, og forløb da heller ikke helt fejlfrit. Den indeholdt bl.a. en for mig ny øvelse: Galoppirouette som går direkte over i en ditto i piaffe men i modsat retning! Det er vildt og det er svært! Men vil man til OL i Paris og ud og bide skeer med fx den regerende verdensmester Glamourdale redet af Charlotte Fry fra Storbritannien eller Freestyles tidligere rytter Charlotte Dujardin på Imhotep ligeledes fra Storbritannien, og ej verdensetteren tyske Jessica Von Bredow-Werndl på Dalera at forglemme, så må man satse optimalt.
Apropos Cathrines flotte sejr, skal der også lyde et kæmpe tillykke til familien Zinglersen, som har muliggjort, at Cathrine har den fantastiske hoppe til sin rådighed i dag, hvilket ikke mindst har opgraderet dansk dressursport gevaldigt.
I Grand Prix opnåede de 81,745% og i Kür 86,975%, hvilket samlet blev en sikker førstepladsplads med 84,35%.
Hvis man havde håbet på at se den samlede danske dressurelite i Vallensbæk, som er de ryttere, der for alvor kæmper om en plads på OL-holdet, så kiggede man forgæves.
Nanna Merrald Skodborg med Blue Hors Zepter, som fx i Stockholm i december viste super form og kvalitet, havde en søster, der skulle giftes samtidigt med den indledende obligatoriske Grand Prix om lørdagen, og Daniel Bachmann Andersen havde skiftet sin førstehest Vayron ud, med hvem han lige havde været ankermanden på det danskvindende hold i Compeigne, med den kun tiårige hoppe Shirley. Denne havde bl.a. store problemer i piafferne og er endnu ikke et alternativ til en høj placering.
Nærmest på Cathrine og Mount St. John Freestyle kom i det endelige resultat = Grand Prix og Kür som bliver sammenlagt, Carina Cassøe Krüth på Heiline’s Danciera. Denne yndige sorte hoppe har snart været mange år i sporten, og den er desværre eneste alternativ for Carina for at starte på højeste niveau.
Lige så yndig og graciøs den 13-årige hoppe “Danse” end er, med højdepunkter i den frie trav og changementserierne, så er der en næsten konstant spænding og spjætten af bagbenene, især det højre i fx piaffe og passage, som giver sig negativt udslag på resultaterne.
Med behørig afstand til Cathrine blev Carina nr. to i mesterskabet med sammenlagt 76,26%.
Nr. tre i mesterskabet med samlet 76,00% blev Kürmesteren Lone Bang Zindorff på den 14-årige hoppe Tranegaardens Rostov, som besatte en flot andenplads i Kür med 79,675%. Dette par hører også til dem, der gerne vil med til Paris, ja hvem vil ikke gerne det? Men balanceren på forbenene i piaffe og en lidt staccato passage trækker i den negative retning, medens de frie traver og en flot hel pirouette i piaffe kommer på plussiden.
Som det havde været tilfældet i Grand Prix, besatte førefeltets eneste amatør Nadja Aaboe Sloth med den sortbrune hingst Favour Gersdorf også i Kür en flot fjerdeplads i et felt oprindeligt bestående af 25 ryttere, som blev til 15 i Kür-finalen. Det er så imponerende, at Nadja, der har fuldtidsjob som fængselsbetjent, er mor til en lille datter, som har to heste på Grand Prix-plan, som har dem stående hjemme og som ikke har noget ridehus at træne i, kan blande sig i kampen med de super professionelle, som alle rider fra morgen til aften. Det er dybt imponerende. Hatten af for det.
Sammenlignet med især Mount St. Freestyle kan man som tilskuer godt se, at Favour Gersdorf, som Nadja har ejet fra den var to og som hun selv har redet op til Grand Prix, ikke har den samme samlingsgrad. Men at ride 76,450% hjem i Kür med et hav af 7,5-taller også i de sværeste øvelser som piaffe og passage er simpelthen flot.
Spændingen om, hvem der får lov at ride ved OL i Paris til august, er stadig ikke udløst. Tre kommer på holdet, og én bliver reserve, men mon ikke vi er mange, der har et godt bud på holdsammensætningen? Men først skal de ryttere, som direkte er i spil, starte i henholdsvis Rotterdam fra 19.-23. juni, og andre i Aachen fra 2.-7. juli, før spændingen er slut og holdet er sat.
Ifølge Dansk Rideforbund er der netop indløbet meddelelse om, at følgende ekvipager er udtaget til de to stævner:
5* Nations Cup i Rotterdam den 20. til 22. juni 2024:
Daniel Bachmann Andersen på Vayron
Cathrine Laudrup-Dufour på Mount St. John Freestyle
Carina Cassøe Krüth på Heilines Danciera
Nanna Skodborg Merrald på Blue Hors Don Olymbrio
5* Nations Cup i Aachen den 2. til 7. juli 2024:
Anna Zibrandtsen på Quel Filou
Lone Bang Zindorff på Thranegaardens Rostov
Nadja Aaboe Sloth på Favour Gersdorf
Nanna Skodborg Merrald på Blue Hors St. Schufro
Denne artikel er efter kritik af indlæggets stillingtagen til nogle unavngivne rytteres indsats blev rettet d. 30. maj 2024.
< Tilbage