< Tilbage

Susanne Baarup: At dømme dressur ved OL er fantastisk12-07-2024 - 13:08

FØLG MED I SERIEN HOS RID BEDRE TV HER

 

International dressurdommer Susanne Baarup er blandt de udvalgte, der skal dømme ved OL i Paris 2024. I samarbejde med Rid Bedre TV har vi derfor sat den erfarne dommer stævne til en snak om olympiske lege, dressursporten og hestevelfærd. 

 

De første tre videoer i serien er allerede online og kan ses i deres fulde længde hos Rid Bedre TV. Her deler Susanne Baarup blandt andet sine tanker og erfaringer om, hvad det vil sige at dømme ved en af verdens mest prestigefyldte sportsbegivenheder.

 

"Jamen altså i bund og grund er der jo ikke andre forhold, end når vi dømmer andre internationale stævner eller mesterskaber. Men OL er noget helt specielt selvfølgelig, og man bliver jo meget ydmyg, og man bliver fantastisk rørt over, at man bliver udpeget til at dømme det," siger Baarup med stor respekt for opgaven.

 

Når offentligheden får at vide, hvem der skal dømme ved OL, begynder en travl tid for dommerne. 

 

"Men når det så er offentliggjort, hvem der skal dømme, så bliver vi jo inviteret til mange, mange stævner. Og så er det jo op til en selv, om man vil det og siger ja til det. Men jeg har sagt ja til rigtig mange og glæder mig helt vildt til at komme af sted."

 

Specielt to stævner fungerer som en forberedelse til OL: Rotterdam og Aachen. Efter Aachen, hvor alle syv dommere, der skal dømme i Paris, sad i dommertårnene, er der så afgang mod den franske hovedstad. Og som ved enhver stor begivenhed er der altid lidt sommerfugle i maven. 

 

"Selvfølgelig er der sommerfugle. Altså jeg tror, at vi som udgangspunkt ikke er nervøse, vi er spændte, og vi glæder os. Men der skal være en eller anden form for spænding, når man går ind til det. Men når den først er redet op ad midten, og man kommer i gang, så er man til stede, og så kører det," siger Susanne Baarup forventningsfuldt.

 

Baarup beskriver OL som en oplevelse, der involverer rigtig mange følelser. Og hun håber, at rytternes planlægning går op i en højere enhed i Paris.

 

"Det er hele følelsesregisteret, der kommer i spil til OL. Man tænker ‘wow, jeg får første parket til alt det her’. Og jeg glæder mig til at se, at der bliver vist ridning på højt niveau, og at både heste og ryttere performer godt, og at alle har forberedt sig lige så vel, som vi gør, på bedste vis, og at de topper til OL. Så vi kan sidde og nyde det og give nogle gode point."

 

Baarup understreger også vigtigheden af at bedømme hver enkelt øvelse retfærdigt, og at et stærkt sammenhold er en nøglefaktor for dommerteamet. 

 

"Os, der skal dømme dernede, har jo dømt sammen nogle gange, og vi er efterhånden sådan en fasttømret gruppe, der har det rigtig godt sammen. Og vi glæder os til, at vi skal i gang. Nu må det godt snart ske," siger hun. Det gode sammenhold blandt dommerne er også vigtigt, hvis kritikken udefra skulle vise sig fra sin mindre pæne side. For offentlighedens reaktioner kan selvfølgelig påvirke dommerne. 

 

"Der er måske et eller andet, vi har gjort forkert i nogens øjne, og nogle vil synes, at medaljerne er blevet forkert uddelt, og hvad ved jeg. Og det er da klart, at indimellem tænker man, at jeg vil slet ikke læse de der sociale medier. Men det er jo et frirum for mange, der sidder derhjemme og skriver, og som ikke giver sig til kende overhovedet. Det er nemt for dem, men det påvirker selvfølgelig os.”

 

På trods af, at udfordringer kan opstå, ser Baarup frem til OL med stor forventning og glæde. 

 

"Udfordringerne er jo ikke anderledes end at dømme andre store stævner. Der er meget fokus på både Rotterdam og Archen og andre store stævner, som kan være en form for udtagelsesstævner for nogle nationer. Som dommerhold har vi prøvet det her en del gange efterhånden. Så OL er ikke en større udfordring end at dømme et VM, for eksempel," lyder det fra Susanne Baarup.

 

"Men vi er jo alle sammen så spændte på OL, og vi glæder os til det, og synes, det er fantastisk at få lov til at dømme det."

 

FØLG MED I SERIEN HOS RID BEDRE TV HER – og hold øje med Dressurens Venners sociale medier både før og under OL, hvor vi selvfølgelig følger årets højdepunkt i dressur.

 

 

< Tilbage