Forside
Artikler
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Om foreningen
Kontakt
Forside
Artikler
Arkiv 2024
Artikel: De vigtige usynlige s...
Arkiv 2023
Arkiv 2022
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Arkiv 2018
Arkiv 2017
Arkiv 2016
Arkiv 2015
Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2011
Arkiv 2010
Arkiv 2009
Arkiv 2008
Arkiv 2007
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Om foreningen
Kontakt
< Tilbage
OL i Paris: Der er noget at leve op til!
24-07-2024 - 12:56
Tekst af Jytte Lemkow
Da det ved OL i 1952 blev tilladt, at kvinder også måtte deltage i dressurklasserne, vandt legendariske polioramte danske Lis Hartel sølv på hesten Jubilee, en kraftpræstation som de gentog i 1956. I 1984 hørte Anne Grethe Jensen (nu Törnblad) og Marzog til verdenseliten, og vandt ved OL i Los Angeles ligeledes individuelt sølv. Og i 2008 ved OL i Beijing (hvor ridekonkurrencerne foregik i Hong Kong) bestod det danske bronzevindende hold af: Anne van Olst/Clear Water, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein/Digby og Andreas Helgstrand/Don Schufro.
Pudsigt nok er alle tre involveret i disse olympiske lege også. Anne van Olst, som med sin hollandske mand, Jan-Gert, er ejer af superhingsten, den regerende individuelle verdensmester, Glamourdale, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, som er træner for Daniel Bachmann Andersen, og medtræner for Cathrine Laudrup-Dufour, og Andreas Helgstrand, der vist har leaset sin hoppe Wendy de Fontaine til tyske isabell Werth, samt hingsten Jovian til svenske Patrik Kittel, som han dog ikke rider ved OL.
Det danske hold bestående af Cathrine Laudrup-Dufour med Vamos Amigos, Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera, Daniel Bachmann Andersen og Marshall-Bell, og Nanna Skodborg Merrald med Blue hors Zack er regerende verdensmester for hold 2022.
Nu kun to år efter er det så en olympisk medalje, og gerne af guld, der vil blive kæmpet om, dog med den forskel, at OL-holdene kun består af tre hest/rytter-kombinationer nu om dage, og alle tre resultater tæller. Der er altså ikke plads til fejl og svagere præstationer.
Hvor stabil dansk dressursport på topplan er, vidner den kendsgerning om, at det er de samme ryttere, der skal kæmpe for Danmark i Paris: Cathrine, Nanna og Daniel, mens Carina, der var forudset som reserve, i 11. time er blevet erstattet af Nadja Aaboe Sloth med Favour Gersdorf.
Men alle tre holdryttere rider andre heste, end de gjorde ved VM, og jeg vil vove den påstand – på endnu bedre heste. Cathrine tilbagegav umiddelbart efter VM Vamos Amigos til dens engelske ejer. Daniel, som kun havde ”lånt” nysolgte Marshall-Bell af dens nye østrigske ejer, leverede også umiddelbart efter hesten retur, og Nannas partner – Blue Hors Zack – var nået til skelsår og alder og er i mellemtiden blevet pensioneret. At alle tre er på nye heste, er imponerende, og det vidner om rytternes dygtighed og stabilitet og om nogle meget generøse sponsorer! For uden dem red ingen af rytterne så fantastiske heste, som de gør.
Danskernes værste konkurrenter i Paris vil nok være de tyske ryttere, nu hvor Jessica von Bredow-Werndl og 17-årige Dalera BB er tilbage i sporten (Jessica nedkom med en datter netop til VM 2022 og deltog derfor ikke). Isabell Werth vandt jo samtlige tre 5* Grand Prix-klasser ved CDIO’et i Aachen for nylig, dog skal det tilføjes, at ikke mange af de værste konkurrencer var til start – hvis overhovedet nogen. Tredjemanden på det tyske hold er Frederic Wandres med 14-årige Bluetooth. Ingrid Klimke, der ellers også er en garvet militaryrytter, var udset som reserve, men hesten Franziskus meldes halt.
På papiret så det engelske hold indtil for nogle timer siden i skrivende stund også ud til at være blandt de stærkeste konkurrenter. Men også den flerdobbelte verdensmester og tidligere olympiske guldvinder Charlotte Dujardin er – som danske Carina Cassøe Krüth – blevet indhentet af en video. Angiveligt viser videoen træning af en elev for fire år siden, som er kritisabel, og Dujardin har derfor trukket sig fra deltagelse i Paris. FEI, det internationale rideforbund, har været hurtigt ude og har foreløbig suspenderet hende for al konkurrencedeltagelse i seks måneder. Det er mere end ærgerligt, at vi ikke skal se denne blændende dygtige dressurrytter i Paris, men hestenes ve og vel kommer selvfølgelig i første række, og Dujardin må derfor rette sig efter FEI’s afgørelse.
De øvrige deltagere på det britiske hold er den regerende dobbelte individuelle verdensmester Charlotte Fry på den fantastiske hingst Glamourdale, som skal slås, hvis nogen gør sig håb om en olympisk guldmedalje. Tredjemanden på holdet er legendariske Carl Hester, som er blevet 56 år, og som nærmest kan få en ko til at piaffere. Han rider den 14-årige Fame.
Men de hollandske ryttere skal man også have respekt for. Først og fremmest for Dina van Liere, der som ved VM i Herning rider Hermes – et meget elegant og øvelsesstærkt par. Holdkammeraten er Emilie Scholtens på Indian Rock og veteranen Hans Peter Minderhoud med Glock’s Toto Jr., mens vidunderhingsten Totilas’ rytter og vinder af utallige mesterskaber og medaljer for år tilbage, Edward Gal, der som sin ægtefælle Hans Peter rider et Totilas afkom – Glock’s Total US – er reserve for Holland.
Og så er der rytterne fra broderlandet Sverige ikke at forglemme. Her er veteranen Patrik Kittel ankermand med hesten Touchdown, som han efter modne overvejelse foretrak frem for Jovian, som vi kender under Andreas Helgstrand. En yderlig veteran og kendis er Therese Nilshagen på Dante Valentino, som er godt oppe i årene, mens tredjemanden er Juliette Ramel på Buriel K.H. Maria von Essen på Invoice er reserve.
Bortset fra USA behøver man vist som rytter ved OL i Paris ikke frygte den store konkurrence fra de oversøiske ryttere. Og selv USA er næppe medaljetager. Holdets nestor, og vel også hele starterfeltets nestor, Steffen Peters på 60 år, vil i Paris for sjette gang deltage i de Olympiske Lege og det er på kendingen den hollandskfødte Suppenkasper, som i mellemtiden er blevet 16 år. Med al respekt, de er ikke medaljefarlige.
Holdet består desuden af Adrienne Lyle på Helix, Marcus Orlob på Jane, mens Endel Orts er reserve på ingen ringere end Cathrine Laudrup-Dufours tidligere superhest Bohemian. Ærgerligt at han kun er reserve, det kunne have været spændende at se, hvorledes han har fundet sig til rette på en ikke helt ukompliceret hest med en glamourøs fortid.
Holdkonkurrencen. som afvikles i Grand Prix og som består af 15 hold med hver tre deltagere, plus 15 individuelle ryttere. der vil forsøge at kvalificere sig til den individuelle konkurrence, strækker sig over to dage og vil blive vist på TV2 den 30. og den 31. juli.
Tilbage står så kun at ønske de danske ryttere: ”Hals und Beinbruch" og at de kommer hjem med en eller flere medaljer – og gerne af guld!
< Tilbage