Forside
Artikler
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Om foreningen
Kontakt
Forside
Artikler
Arkiv 2024
Artikel: De vigtige usynlige s...
Arkiv 2023
Arkiv 2022
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Arkiv 2018
Arkiv 2017
Arkiv 2016
Arkiv 2015
Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2011
Arkiv 2010
Arkiv 2009
Arkiv 2008
Arkiv 2007
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Om foreningen
Kontakt
< Tilbage
OL i Paris: De danske ryttere red forrygende godt
01-08-2024 - 14:20
Tekst af Jytte Lemkow
Fotos af Kristine Ulsø Olsen / Ridehesten.com
To dræbende varme dage og 60 ridt senere – i de mest vidunderlige kulisser man kan forestille sig i Slotsparken til Versailles-slottet, som troner majestætisk i baggrunden – står det klart, at de danske ryttere; Cathrine Laudrup-Dufour, Nanna Skodborg Merrald og Daniel Bachmann Andersen på henholdsvis (Mount St. John) Freestyle, (Blue Hors) Zepter og Vayron absolut hører til verdenseliten (her til OL er ingen reklamenavne tilladt).
Nok er de sammen med Carina Cassøe Krüth regerende verdensmestre for hold fra 2022, men de rider alle tre nye heste – og alle tre endnu bedre heste.
Ved dette OL er afviklingen af dressurkonkurrencen underlagt nye og snørklede regler. I alt er 60 ryttere til start fordelt på seks hold à 10 ryttere, og hvert land må max have tre ryttere med, og alle point tæller.
Kvalifikationen foregik over to dage. De to bedste ekvipager (jeg kan ikke lide det ord, for en ekvipage er et hestekøretøj, men det hedder en hest og rytter tilsammen altså på dansk) fra hvert hold uanset opnåede point, går direkte videre til den individuelle konkurrence i Grand Prix Kür på søndag sammen med de følgende seks bedst placerede fra den samlede Grand Prix.
De 10 bedste hold fra Grand Prix, hvert bestående af tre ryttere, har automatisk kvalificeret sig til holdkonkurrencen, som foregår lørdag i Grand Prix Special. Med de danske rytteres super præstationer betyder det, at Danmark er med i holdkonkurrencen, og har også alle tre ryttere med i den individuelle konkurrence, som jo er den spektakulære Kür.
Som alle jer, der ligesom jeg desværre ikke er til stede i Paris, men som til gengæld kan sidde hjemme i kølige omgivelser og se ridtene væsentlig bedre end tilskuerne i Paris, som både bliver stegt i varmen og sidder meget langt væk fra banen. Vi kan tilmed nyde godt af Bjarne Nielsens maratonpræstation med super kommentarer, flot sekunderet af Sofie Munch. Men atmosfæren mangler vi!
Nanna Skodborg Merrald var allerede ”i ilden” (næsten bogstaveligt talt) som nr. to på Grand Prix’ens første dag med Zepter, som så herlig ud. Det er et par, vi ikke har set meget til i år, og så meget desto større var glæden ved gensynet. At indlede med en perfekt parade er allerede et godt signal til de syv dommere med danske Susanne Baarup placeret på den fornemme plads ved C. Om næsten samtlige øvelser kunne man sige; flot. flot, flot, og det gjaldt også de svære piaffer og passager. Det gjaldt sidebevægelserne. Det gjaldt changementserierne, ja det var kun øgningerne i trav og den i galop, hvor der blev redet lidt forsigtigt. Der indløb ingen deciderede øvelsesfejl, og deres præstation blev belønnet med 78,028%. Dommerne havde ikke rigtigt endnu fået gang i de helt høje karakterer! Og da slet ikke Susanne Baarup, som kun gav dem 76,522%, så man kunne bestemt ikke kritisere hende for at favorisere egen landsmand.
Også Daniel Bachmann Andersen med den mægtige hingst Vayron red på Grand Prix’ens første dag, og uden at være al for chauvinistisk, så var den en af, hvis ikke den hest, der imponerede allermest i både travøgningerne og den i galop blandt hele feltets 60 heste. I min verden var de frie traver et tital værd. Til gengæld er piafferne endnu ikke optimale med kun beskedent løft og lidt fremadgående. Med til de flotte øvelser hører også travtraversaderne og changementserierne. Samlet opnåede de lidt beskedne 76,910%. Denne gang havde Susanne Borup med 79,674% Daniel og Vayron højest af de syv dommere. Også Daniel gik direkte videre til den individuelle finale søndag i Kür.
Med åndeløs spænding i den danske lejr og deres utallige tilhængere var Cathrine Laudrup-Dufour og Freestyle til start på andendagen. De red, efter den regerende individuelle verdensmester i både Grand Prix Special og Kür, britiske Charlotte Fry på den imponerende hingst Glamourdale, næsten lige havde været på banen. Den britiske ekvipage havde leveret en lidt skuffende præstation. Dels var der fejl i en pirouette, og især piafferne, men også til dels passagerne, var ikke så imponerende, og de havde ”kun” opnået 78,913%.
Vi kender Cathrines evner til at præstere, når det virkelig gælder, og indsatsen i Grand Prix var ingen undtagelse. Ligesom Nannas måde at ride på, er også Cathrines en
feel good
-oplevelse. Harmonien mellem hest og rytter er forbilledlig, og hesten udstråler tillid og ro, trods nye omgivelser. Piafferne og passagerne er udtryksfulde og med stor aktion. Der var lidt mundproblemer i den første piaffe, men den anden, som blev honoreret med 8,6, var simpelthen super. Så hvorfor kun 8,6? Skalaen går til 10. Changementerne for hver andet galopspring var forbilledlig, men i de 15 changementer for hvert galopspring indløb der en minimal bagbensfejl. Den sidste frie trav var igen smuk, og min samlede vurdering af ridtet var: lidt forsigtigt i øgningerne, lidt urolig mund nu og da, men smukt, smukt, smukt! Som den første overskred Cathrine og Freestyle 80%-grænsen og endda med 0,792%. Alle tre danskere havde dermed med stor magelighed placeret sig til holdkonkurrencen og til den individuelle finale. Flot, flot, vi er bare så stolte af jer!
Især fordi tyske Jessica von Bredow-Werndl, som med Dalera BB ligger som nr. 1 på verdensranglisten, ikke var til start i Aachen, var hendes ridt imødeset med stor spænding, også fordi hoppen i mellemtiden er blevet 17 år, og ikke deltog ved VM i Herning 2022. Jessica red på andendagen.
Lige som Nanna og Cathrines måde at ride på, hører Jessicas også til ekstrem feel good-kategorien. Man kan ikke andet end at synes om svær dressur. Heller ikke hun overdrev de frie traver, men de var ok. Passage og piaffe var ubesværede og smukke, ja der indløb ingen øvelsesfejl, men hoppen er temmelig urolig med sin hale, og den samlede skridt er decideret ikke firtaktet (og så er det pænt sagt!). De opnåede hele 82,065 heraf de 84,783 hos overdommeren. Som tv-seer sad jeg lidt tilbage med fornemmelsen af, at parret havde fået lidt rigeligt for renomméet. Men sådan er en visuelt bedømt sportsgren.
Lagde man danskernes og tyskernes karakterer sammen, som kun har interesse for et eventuelt holdresultat i Grand Prix Special på lørdag, så opnåede Tyskland 237,546% og Danmark 235,730%. Close race, så det bliver mere end spændende lørdag!
Blandt de 60 ridt var der meget stor spredning mellem top og bund. Der var masser af gamle kendinge og der var en del nye, også fra lande uden dressurtradition som fx Marokko og Indien.
For os danske var det spændende at se, hvorledes verdens mest vindende rytter, Isabell Werth, ved hendes syvende Olympiske Lege havde fundet sammen med det, der var eller stadig er, Andreas Helgstrands Wendy – en hoppe, som under Isabell ikke syner af så meget. De havde lige vundet alle tre 5* Grand Prix-dressurklasser i Aachen, dog med meget begrænset konkurrence udefra. Når jeg læser i mine notater, kan Isabell være glad for, at jeg ikke sad som dommer: Her er et par eksempler: Staccato fri trav. Japper bagud i tilbagetrædning. Bliver lang i fri trav. Piaffe 1 fremadgående. 15/1 besværet, osv., og som afslutning: der mangler blødhed og ægte eftergivenhed. Samlet resultat 79,363%!
Det er umuligt at komme nærmere ind på ret mange af de viste præstationer. Én rytter bør dog fremhæves. De fleste har vist fået med, at nutidens hetz imod dressursporten umiddelbart inden De Olympiske Leges begyndelse også ramte Charlotte Dujardin fra England, som med Valegro i en del år begejstrede hele dressurverdenen og som foruden at vinde alt hvad vindes kan, satte nye normer for en hests formåen. Også hun blev fradømt sin deltagelse ved dette OL pga. en afslørende video, der var fire år gammel. Hun blev i allersidste øjeblik erstattet af totalt ukendte Becky Moody på den dejlige hollandskfødte Jagerbomb efter Jazz, og de leverede et ridt, som om de aldrig havde bestilt andet end at ride OL. Ubesværet i samtlige øvelser, også i piaffe og passage, og flotte changementer bare for at nævne nogle højdepunkter. De fik ”kun” 74,938, men gjorde England stor ære.
Og så går det løs nu lørdag med holdkonkurrencen kl. 10. Følgende nationer har kvalificeret sig:
Tyskland, Danmark, Storbritannien, Holland, Sverige, Belgien, Frankrig, Østrig, Finland og Australien.
USA havde en rytter, der blev diskvalificeret, og dermed er holdet ude.
< Tilbage