<

Selv en mester kan fejle24-02-2020 - 20:39

Jytte Lemkow skriver om Gothenburg Horse Show.

SE GALLERIET: KLIK PÅ BILLEDERNE HEROVER FOR AT FORSTØRRE

 

Af Jytte Lemkow

 

På papiret lignede det at vinde de to klasser Grand Prix og Grand Prix Kür ved den næstsidste World Cup-kvalifikation, som fandt sted i Gøteborg den 21.-22. februar under Gothenburg Horse Show, nærmest en formsag. Selv om Cathrine Dufour har Bohemian som sit førstevalg i de danske kvalifikationer om en plads på det olympiske hold, skal Atterupgaards Cassidy holdes i gang og bevare sin stævnerutine. At tilhøre den absolutte verdenselite i dressursporten er også en forretning, der skal køre rundt, og World Cup-stævnerne er veldoterede. Der skal også tænkes praktisk.

 

Ingen af de store dressurnationer Tyskland, England, Sverige eller Holland havde sendt deres absolutte topryttere til Gøteborg. Cathrine og A. Cassidy samt tyske Benjamin Werndl og Daily Mirror var de eneste, som ligger blandt de ti bedste på FEI’s verdensrangliste som henholdsvis nr.  6 og 10. Og det blev også blandt disse to, at kampen skulle stå.

 

Vi kender Cathrine som ekstremt velforberedt og super fokuseret, når hun rider konkurrencer. Sjældent laves der nævneværdige fejl, og kan nogen mindes, at hun har redet forkert program? Men både heste og ryttere er jo levende væsner og kan fejle.

 

Allerede som øvelse nr. to, fri trav, i den indledende og kun kvalificerende Grand Prix, snubler Cassidy alvorligt på et forben, mister balancen, og springer i galop. Begge ser ud til at genfinder balancen, også den mentale, og de foresætter med den ene smukke øvelse efter den anden, indtil der indløber en minimal tællefejl i de ni changementer for hvert andet galopspring. Det overses af to af dommerne. Karakterer fra 4 til 9!

 

I den efterfølgende frie galop changerer Cassidy for tidligt i overgangen, og i stedet for ét changement bliver det til tre. Og som om det ikke var nok – da der umiddelbart derefter skal vendes ad midterlinjen for at lave zig-zag galoptraversader, rider Cathrine i stedet galoppirouetter, der jo også er placeret på midterlinjen. Overdommeren sidder og nyder de flotte galoppirouetter, og først da de er redet til ende, opdager hun fejlen! Det var ikke Cathrine og Cassidys dag. De opnår trods alt 76,413%, som rakte til en tredjeplads. Sagt på moderne dansk – det var nederen!

 

Ny dag – ny konkurrence

At Cathrine og Atterupgaards Cassidy kom stærkt tilbage og vandt World Cup-finalen, er de fleste bekendt. Til den velkendte og smukke musik, som følges på sekundet, og med den velkendte svære koreografi og tiljubel af de talrige tilskuere, var deres præstation ren nydelse at se på. Cathrine og A. Cassidy, som har været partnere i 10 år nu, udstråler så megen harmoni og gensidig tillid, og en ro og dynamik på samme tid. Og den herlige lette tøjleforbindelse og hesten utvungne holdning ikke at forglemme. Det er virkelig dressur på højeste plan. De formidler en fornemmelse, som kun de alle færreste dressurekvipager formår. Det er ikke kun sport, det er også kunst! De opnåede 87,860%.

 

Helt fejlfrit blev præstationen nu ikke. Cassidy har indført en ny måde at changere på. Den fortsætter fejlfrit på forbenene, men changere i op til flere spring ikke med bagbenene. Det skete to gange. Den gør det så diskret, at man som dommer skal sidde i ideal position for at opdage det. Selv i replay på video er det svært at dissekere. Også piafferne har været mere regelmæssige og med mere udtalt løft, men alle andre øvelser og gangarter var af meget høj kvalitet.

 

Blandt de 13 finalister var der hele fem mandlige ryttere, hvilket nærmest er en sensation i dressursporten i dag, og de blev højlydt tiljublet. Alle fem elegant klædte og stilfulde med høj hat ­­­– et syn der desværre er ved at forsvinde.

 

Benjamin Werndl havde med Daily Mirror vundet Grand Prix’en med 77,587%. Den 16-årige vallak efter Damon Hill har tre særdeles gode gangarter, hvoraf skridten er sjælden stor, taktfast og med en bevægelse, der går gennem hele hestens krop. Også den frie trav og frie galop er imponerende. Desuden sidder Benjamin Werndl klassisk smukt og indvirker diskret. Men hesten er svag i piaffe og har endda været rigtig svag. I Kür var Daily Mirror som forvandlet i piaffen. Der må ”over night” være gået et lys op for den. Helt eksakt hvordan ville Benjamin ikke ud med på pressekonferencen. Når denne nye tendens bliver rigtig befæstet, bliver han en alvorlig konkurrent til søsteren Jessica Von Bredow-Werndl, som med Dalera BB er nr. fire på FEI’s verdensrangliste. Hun vandt også holdguld og en individuel bronzemedalje ved EM 2019. Det er også dette par, der fører World Cup-kvalifikationerne. Men Benjamin Werndl ligger som nr. to i tæt kamp med den anden tyske deltager i Gøteborg, Frederic Wandres. I alt må et land kun deltage i finalen med tre ryttere inkl. Titelforsvareren, som er Isabell Werth. Der bliver altså kamp til stregen i den sidste kvalifikationskonkurrence i ’s-Hertogenbosch den 12.-15. marts. Finalen finder som bekendt sted i Las Vegas den 15.-19. april. Ingen dansk rytter har kvalificeret sig eller forsøgt alvorligt på at gøre det.

 

Benjamin Werndl kom med 86,170% tæt på Cathrine Dufour, og landsmanden Frederic Wandres på den 13-årige lidt grove hannoveraner Duke of Britain besatte med afstand tredjepladsen med  81,465%.

 

Et lille bitte dansk bidrag var der i britiske Charlotte Fry, som i Grand Prix’en besatte andenpladsen, idet hendes hest, den lille elegante Dark Legend, medejes af hollandske Van Olst Horses, altså også af Anne van Olst, tidligere dansk bronzemedaljevinder for hold i OL i Beijing 2008. Kun 24-årige Charlotte Fry, U25-europamester, samt flere af de unge svenske piger, som fik startmulighed i Gøteborg, rider nogle rigtig svære kürprogrammer med ”alt det dyre”: Changementer på buede spor, drejninger i piaffe, sidetraversade i passage osv. Charlotte Fry fulgte desuden sin fine musik ualmindeligt flot.

Dressursporten har også de unges interesse. De er bare så dedikerede og dygtige. Den dag, den ældre generation takker af, står der mange nye unge i kulissen. Cathrine Dufour er en af dem, der har markeret sig som særlig ridebegavet, og det lige siden hun var juniorrytter, og det var hun på Atterupgaards Cassidy. Sammen er de gået hele vejen. Det er unikt og det er beundringsværdigt!  

<