< Tilbage

Charlotte Fry og Glamourdale vandt deres anden guldmedalje14-08-2022 - 11:30

Og de danske ryttere præsterede historisk flotte resultater ved VM på hjemmebane.

Tekst og foto: Jytte Lemkow

SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.

 

 

Den mangeårige og yderst kompetente redaktør for det tyske hestesportsblad St. Georg, Jan Tönjes, skrev efter at have set Charlotte Fry og den fantastiske mørke hingst Glamourdale i verdensmesterskabernes første dressurklasse Grand Prix: At hvem der måtte have ambitioner om at vinde guld i Paris i 2024, skal først og fremmest være i stand til at slå Glamourdale forudsat, at den forbliver rask!

 

Og nu kan man så tilføje, at det samme allerede gælder alle stævner, Charlotte Fry og Glamourdale indtil da måtte starte i. 

 

Alle, og det vil sige 10.000 tilskuere på stadion og utallige TV-seere foran skærmene, ved også, at den lille spinkle 26-årige Charlotte Fry fra Storbritannien, og den imponerende hollandske 11-årige hingst Glamourdale også vandt verdensmesterskabernes mest prestigefyldte klasse, Grand Prix Kür. 

 

Det gjorde hun ikke kun, fordi hun red en svær – rigtig svær – og meget vellykket kür, hvor de bl.a. opnåede 94,142% i sværhedsgrad, og 98,00% i takt, energi og spændstighed, og 99,428% af 100 mulige i musikvalg og fortolkningen af musikken. For det var der andre, der også gjorde, fx Cathrine Laudrup-Dufour, som fik 99,985% i koreografi, og topkarakter i musikvalg og fortolkningen af den, med 99,714%.

 

Charlotte Fry vandt, fordi Glamourdale simpelthen har et ekstra gear, hvad spændstighed og rummelighed i gangarterne angår, og så står den flot fortil, og kan bare alle øvelserne med et imponerende udtryk og affjedring. Selv galoppirouetterne, som kostede dyrt i Grand Prix’en, fik begge over 90% i Küren. Man får helt ondt af de andre bedst placerede ryttere efter Charlotte Fry, for de rider lige så godt som hun, men deres heste kan ikke matche Glamourdales imponerende trav og galop. 

 

Forventningerne til Cathrine Laudrup-Dufour og Vamos Amigos var tårnhøje i Herning efter deres fantastiske tre sejre i Aachen. At der lige netop i Herning var en hest, der hed Glamourdale, skal ikke tage glansen af Cathrines indsats. 

 

Cathrine er en gudsbenådet rytter og at se hende ride, er altid en stor fornøjelse. Hun sidder så smukt og korrekt og indvirker ligeledes meget diskret. Og hendes heste befinder sig tydeligvis vel under hende ikke at forglemme. Hun red som sidste rytter i Küren, kendte Charlotte Frys resultat, og havde nerver nok til at vise det ypperste, Vamos Amigos formår. Den er trods alt kun 10 år og alligevel indeholdte deres Kür alt det sværeste: Flotte, flotte passager også som sidetraversader, vellykkede lidt balancerende piaffer også i drejning, frie galopper direkte efterfulgt af galoppirouetter, etterchangementer på knækket spor, og som en af de få vover Cathrine at lave changementer for hvert andet galopspring, som går direkte over i changementer for hvert. 

 

Selv om publikum egentlig ikke må klappe under et ridt, blæste de i Herning på den regel. Hele Cathrine og Vamos’ afslutning på  midterlinien i sidetraversader i passage efterfulgt af de obligatoriske 10 trin i piaffe, og derefter en hel 360 grader vending i piaffe, for at slutte af i passage, foregik til taktfaste klapsalver. 89,411% blev det til, som betød sølv med ret stor afstand ned til tredjepladsen. Super, super flot og et fantastisk punktum for fire dages dressur med det ypperste, verden formår.

 

Som i Grand Prix Special blev det hollandske Dinja van Liere med den ligeledes 10-årige hingst Hermes, som vandt bronze denne gang med 86,900%. Igen et fejlfrit program og igen en Kür som indeholdte alle de svære øvelseskombinationer, for selve øvelserne er jo foreskrevet. Men Hermes kan ikke helt matche Vamos Amigos’ gangarter for slet ikke at tale om Glamourdales. 

 

Apropos. Så er det i dag sådan, at alle de bedste ryttere i stor udstrækning viser de samme øvelser, som ikke er foreskrevet men selvfølgelig i forskellige kombinationer og placeret forskellige steder: 1,5 eller dobbelte galoppirouetter, changementer på buet eller knækket spor, sidetraversader i passage, og piaffe i drejning – nogle gange frem og tilbage kaldet en vifte. Det er jo også begrænset, hvad en hest kan lave, og der er langt imellem nye indfald. En, der havde noget nyt på programmet, var verdens mest vindende rytter, tyske Isabell Werth, som med Quantaz havde en ny kür. Hun lavede en hel pirouette i piaffe, som gik direkte over i en galoppirouette. Svært, men det gav nu ikke særlig pote karaktermæssigt.

 

Cathrine Laudrup-Dufour var ankermanden på det danske hold, der vandt guld i holdkonkurrencen, og individuelt blev det altså til sølv både i Grand Prix Special og i Grand Prix Kür. Et fantastisk resultat. En fantastisk indsats, og en kæmpe reklame for dansk dressursport.

 

Daniel Bachmann Andersen og Marshall-Bell blev nr. otte med flotte 83,464%, efter et fejlfrit men ikke helt så svært program som toprytterne med kendte styrker og enkelte svagheder. Daniel er populær som rytter og som menneske og også han blev fulgt af taktfast klappen, da han sluttede af i passage med een hånd. 

 

Carina Cassøe Krüth og Heiline’s Danciera blev nr. 12 med 82,143%. Nogle vil nok tænke, at de havde håbet på en bedre placering, men den yndige hoppe virkede lidt presset ved stævnet i det hele taget, og bl.a. fejl i changementerne for hvert galopspring kostede dyrt i Küren.

 

At tre danske ryttere er med i finalen blandt de 15 bedste af oprindeligt 93 startende, er et super flot resultat, som rytterne og trænerne har al mulig grund til at være stolte af. Et utal af danske dressurentusiaster har fulgt dem enten live eller på TV, som helt usædvanligt dækkede al dressuren på DR2. 

 

STORT STORT TILLYKKE – I har gjort det virkelig godt!

 

SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.

< Tilbage