< Tilbage

Massiv tysk dominans ved Lövsta Top 10 Dressage01-12-2022 - 10:10

Især den tyske verdensetter viste storform ved Sweden International Horse Show.

Tekst og fotos af Jytte Lemkow

SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.

 

Jessica von Bredow-Werndl er for alvor tilbage i sporten. Det beviste hun i Lyon, og det beviste hun i Stockholm første adventsweekend, hvor hun som sidste år sikkert, enstemmigt og med afstand vandt både den indledende Grand Prix og Grand Prix Kür med henholdsvis 83,065% og 88,760%. Da disse klasser er verdens højest doterede, vendte hun hjem med 796.172 svenske kroner (hvilket er ca. 550.000 DKK). Så rejsen til det høje nord kunne godt betale sig!

 

Det kunne det også at være mødt op for det publikum, som begge dage sad i den store Fields Arena, for selv om startfeltet på oprindeligt 10 i Küren var minimeret til otte, var der rigtig god ridning at se på. Og netop se gør man der bedre end noget andet sted. Først og fremmest sidder publikum tæt på banen, snublende tæt, men der vises samtidig det, der sker på banen på to storskærme, som hele tiden har hesten i ideal position, og derudover vises karaktererne løbende på skærme på jorden omkring banen (det er klogest at følge hesten!). 

 

Men hvorfor er Jessica og Dalera BB så suveræne i et felt med så mange andre gode ryttere? Det korte svar er, fordi de får svær, svær dressur til at se legende let og ubesværet ud. Går man mere i detaljer, så er det også fordi Dalera BB er rigtigt samlet – antrukne og bærende bagben som giver lethed til forparten med en flot utvungen holdning af hals og hoved og med en fin kontakt til rytterens hånd. Og så er den øvelsesstærk, selv om der som noget sjældent indløb et par småfejl i Kür-programmet. Men intet er fuldkomment. Dalera BB har en ret beskeden skridt – især den samlede. Og glemmes må det heller ikke, at Jessica sidder smukt og indvirker diskret og at hest og rytter er en symbiose. Men når alt det positive er sagt, dukkede tanken alligevel op, at den dag de skal konfronteres med Charlotte Fry fra England på Glamourdale, den nye dobbelte individuelle verdensmester, så skal der lægges mere energi for dagen, for den manglede lidt i Stockholm. 

 

Ligeledes tyske Isabell Werth er både medstifter af ideen med Top 10-konkurrencen, en flittig deltager og flere gange vinder. Efter både Weihegold og Bella Rose i år er blevet pensioneret, er hun lidt i et vakuum, hvad gode Grand Prix-heste angår. Ligesom i Herning var det også i Stockholm den 12-årige hingst Quantaz, hun var henvist til. Isabell er ikke kun med afstand verdens mest vindende dressurrytter, hun må også have rekord i at have redet store tunge og til tider grimme heste. Quantaz er ikke enorm, den er heller ikke grim, men nogen balletdanser er den bestemt ikke, og det ser ofte ud, som om den giver sin rytter kamp til stregen. Sammenlignet med alle de unge slanke konkurrenter, er Isabell  jo også selv en kompakt rytter.

 

Ved en pressekonference efterfølgende udtalte Isabell Werth, at her i Stockholm var det første gang, hingsten gav hende fornemmelsen af, at den tillod, at hun nu fik lov til at bestemme, normalt er det den, der prøver at gøre det, og hun havde i Küren haft den bedste fornemmelse nogensinde. Apropos i Küren hvor hun ligesom i Grand Prix (78,565%) blev nr. to med 83,60%, indløb der fejl i changementerne for hvert galopspring, og hun slutter i forkert galop og må improvisere i forhold til det planlagte program, og det må man ifølge den internationale dommer Hans Christian Matthiesen ikke. Det trækker fra, eller bør gøre det, for det var han den eneste, der gjorde, derfor pladscifrene: 4-2-2-2-2.  Isabell Werth tog helt skylden på sig, hvad fejlene angik, ligesom Jessica også gjorde for hvem det også skete, at hun pludselig var i forkert galop i Küren, men hun kom hurtigt på rette spor igen. 

 

I Grand Prix blev Jessicas bror, Benjamin Werndl, nr. tre med 78,348% på VM-hesten Famoso. Ligesom sin søster sidder han nydeligt og indvirker diskret, og hesten er veltilpas. Men grundlæggende mangler der energi i bagbenene, mest markant i den fri trav hvor baghovene næsten ikke kommer fri af sandet. Desuden var der fejl i changementerne for hvert andet galopspring. I Küren indløb der flere fejl, og de måtte tage sig til takke med en femteplads omend stadig med 81,095%. 

 

I Küren var det Patrik Kittel, Lövsta Top 10 Dressages initiativtager, der ubeskedent besatte tredjepladsen med den charmerende kun 10-årige hingst Touchdown med flotte 83,660%. Publikum elsker ham, han elsker dem. Hingsten har også en besnærende fri trav og i det hele taget et flot bevægelsesmønster, men den efterlader trods alt et billede på nethinden af en lidt svajrygget hest med endnu ikke nok antrukne bagben. Men kommer tid, kommer råd, og der indløb ingen øvelsesfejl.

 

Carina Cassøe Krüth blev som allerede tidligere skrevet en flot nr. fire med 82,825%. Hollandske Dinja van Lieren med den kun 10-årige Hartsuijker blev nr. seks med 80,670%. Svenske Therese Nilshagen med hingsten Dante Weltino blev nr. 7 med 78,515% og som også tidligere skrevet sluttede Daniel Bachmann Andersen feltet med den ligeledes kun 10-årige Zippo M.I. med 77,385%.

 

Bare så synd, at der kun var otte heste i finalen, også for de tilskuere, som havde billet til formiddagsseancen. De fik ikke så meget for pengene! Men det er et herligt og publikumsvenligt koncept med de planlagt 10 og ren svir for dommerne, der fx til VM i Herning i Grand Prix skulle dømme omkring 50 heste på én og samme dag. Har I ikke andet at lave første adventsweekend næste år, så tag turen til Stockholm!

 

SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.

< Tilbage